Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv.Michala - Ladná (kaple)

Kaple sv.Michala - Ladná (kaple) [25107]



Obdélná stavba se čtyřbokou zvonicí v závěru. Antikizující průčelí se vyznačujeme charakteristickými znaky klasicistní architektury Trojúhelníkový ořímsovaný štít s dvouramenným křížem završuje průčelí. V jeho tympanonu se uplatňuje bohatý štukový dekor s motivy ovoce, rokajů a akantů.

Do kapličky se vchází půlkruhově zaklenutým vchodem s dvěma schůdky. Ještě v roce 1663 v obci údajně stál filiální kostel, ale není o něm nic bližšího známo. Snad jedinou připomínkou je zvon datovaný rokem 1678, který po zániku kostela visíval ve zvonici kapličky sv. Michala na návsi. Kaplička v doznívajícím klasicistním stylu byla postavena v roce 1849 nákladem obce a místního rolníka Jana Holuba. Hrozilo jí stržení. Když v roce 1909 přislíbil majitel panství Jan II. kníže z Lichtenštejna, že v obci vystaví kostel, uvažovalo se nejprve, že bude postaven na místě dosavadní kapličky sv. Michala. Posléze však „místo ono bylo shledáno malým a k tomu s okolím nevyhovujícím.“ Díky tomu se kaplička zachovala dodnes. V roce 1945 silně poškozena bombardováním, uvažovalo se o zboření, v roce 1948 uvedena do původního stavu.

Kaplička postavena na památku zrušení roboty v roce 1848. Zasvěcena sv. Michalovi a dodnes jsou v obci hody na svátek tohoto světce. Až do postavení kostela se u kapličky odbývaly hodové bohoslužby a bývalo u ní modlení růžence.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)