Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hrad, zámek, tvrz » Nový zámek - Lnáře (zámek)

Nový zámek - Lnáře (zámek) [25079]

Kulturní památka (KP)

Stavba zámku Lnáře byla zahájena v roce 1666 hrabětem Alešem Vratislavem z Mitrovic vedle původní renesanční tvrze. Dokončil ji roku 1685 hrabě Tomáš Zacheus Černín podle plánu italského stavitele Giovanniho Batisty Maderny, který projektoval i blízký augustiánský klášter.

V r. 1727 nechal nový majitel panství hrabě Leopold Josef Künigl zámek opravit a částečně přestavět; jeho úpravy se dotkly i zámeckého parku. František Josef Künigl prodal r. 1745 Lnáře hraběti Karlu Rudolfovi Sweerts Šporkovi, jehož rod je vlastnil do počátku 19. století. Dalšími vlastníky Lnář byly rody Thunů, Linkerů a Lilgenau. Vnější podoba zámku se od roku 1727 nezměnila, pouze interiéry během let měnily svoji podobu. Na výzdobě se podíleli např. I.F. Platzer (mytologické sochy v parku, kašna se sochou Poseidona), P. Brandl a F. Bílek.

V roce 1923 získal lnářské panství od rodu Lingenau pražský obchodník Karel Bondy, který upravil průčelí zámku do dnešní podoby a v zahradě vybudoval bazén, tenisový kurt a kuželník. V roce 1936 koupil zámek i s rozlehlým hospodářstvím v dražbě významný pražský advokát JUDr. Jindřich A. Vaníček. Za 2. světové války byl zámek zabrán nacisty, kteří v něm zřídili výcvikové středisko Hitlerjugend. Koncem války procházela Lnářemi demarkační linie. Na zámku byli ubytováni američtí vojáci 3. armády generála Pattona, kteří odsud podnikali průzkum a osvobozování okolních měst a vesnic v sovětské sféře vlivu. Do rukou američanů zde kapituloval generál Vlasov se svými vojáky, avšak zanedlouho byl zajat sovětskou armádou.

Po skončení války byl zámek vrácen JUDr. Jindřichu A. Vaníčkovi, ale ne na dlouho. V únoru 1948 si Klement Gottwald vynutil vstup na balkon jeho advokátní kanceláře v paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, ze kterého pronesl známý projev začínající slovy "Právě jsem se vrátil z Hradu. Prezident Beneš demisi přijal." a zahájil tak období komunistické vlády v tehdejším Československu. Ještě v témže roce komunisté zámek spolu s celým hospodářstvím znárodnili. Od té doby zámek převážně chátral. V roce 1972 zahájila generální prokuratura jeho rekonstrukci a od roku 1980 v ní pokračovala česká vláda.

Od roku 1985 sloužil zámek jako reprezentační a rekreační středisko Úřadu vlády. Luxusní historická apartmá byla v době totality rezervována pro nejvyšší komunistické představitele. V roce 1992 byl zámek spolu s hospodářstvím vrácen původním majitelům, potomkům JUDr. J. A. Vaníčka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)