Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek Nové Hrady (zámek) [25022]



Ve druhé polovině 18.století přestala Rezidence, sídlo Buquoyů, vyhovovat požadavkům na reprezentaci, a tak se tehdejší majoritní pán Jan Nepomuk Buquoy začíná vážně zabývat myšlenkou stavby  reprezentativního zámku. Finanční rozvaha je vypracována již  v roce 1768, ale až  roku 1794 vzniká první projekt. Jako staveniště je vybrána někdejší Panská zahrada na okraji města. Stavbu zahajuje roku 1801 architekt Franz Werschafeld, inspirován údajně francouzskými plány. Stavba je dokončena v roce 1806 vdovou po hraběti Terezií Buquoyovou. Významnějších stavebních úprav  se pak zámek dočkal v polovině 19.stol.. Tehdy nový dědic fideikomisu Jiří Jan Jindřich Buquoy nechal zbourat ionský portikus na straně do města, přistavět reprezentativní schodiště  na straně do zahrady a vybudovat pavilony zakončující boční křídla zámku.             

Empírová trojkřídlá dvoupatrová stavba s jednopatrovými přístavky při bočních křídlech z let 1802-10 se stala sídlem rodu Buquoyů až do r. 1945. V přízemí byly kuchyňské místnosti a byty služebnictva, v prvním patře společenské místnosti, hraběcí pokoje a ve druhém patře pokoje pro hosty. Interiéry byly zařízeny rokokovým a empírovým nábytkem, rytinami, loveckými trofejemi, obrazy. Velice zajímavý je okrouhlý salón zvaný „modrý“. Je to dvě patra vysoká místnost, která má připomínat polní stan z dob největších úspěchů předků. Proto je zakryta bělomodrým pruhovaným plátnem. Za zmínku určitě stojí i divadelní sál s hledištěm pro 120 osob. Patří mezi tři poslední existující empírová  divadla v České republice.V 19.stol. k zámeckému průčelí přibylo kamenné schodiště s terasou a zimní zahrada.

K zámku přiléhá i rozlehlý park s jezírkem. V 19.stol. k němu náležela i malá tzv. skotská vesnička  ve  s perníkovou chaloupkou, poustevnou a mnoho dalšími lidovými stavbami, která sloužila k radovánkám šlechty.

Jeho historie není spjata jen s rodem Buquoů, ale v době občanské války v Řecku tu našly domov tzv. „řecké děti“, později sloužily jeho prostory střední zemědělské škole a v současné době je sídlem Akademického a univerzitního centra.

V současné době v zámku sídlí Akademie věd ČR a zámek není veřejnosti přístupný.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)