Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » technická zajímavost » Větrné elektrárny - Ostružná (technická zajímavost)

Větrné elektrárny - Ostružná (technická zajímavost) [24954]



V roce 1994 firma Wenergo z města Jeseník vystavěla v této lokalitě v těsné blízkosti silnice, spojující města Šumperk a Jeseník, farmu šesti VE Vestas V39-500, (průměr rotoru 39 m), na 40 m vysokých tubusech. Každá VE má vlastní transformátor, přes který je připojena do sítě 22 kV. Vedení do VN sítě je krátké, přístup stavební techniky byl bezproblémový. Proti zvyklostem je vzdálenost mezi jednotlivými VE menší. Hlukové emise neovlivňují obec Ostružnou.

TECHNOLOGIE: Byla použita osvědčená technologie dánské výroby s nominálním výkonem ve své době optimálním. Jde o rotory s regulací úhlu náběhu listů rotoru (pitch systém). I přesto, že se jedná o výrobek se statisticky vyhodnocenou malou poruchovostí, objevila se porucha hydrauliky natáčení listů Projevoval se nepříznivě vliv námrazy na řídicích anemometrech.V roce 199 zasáhl farmu blesk, který poškodil rozvodnu i elektrické zařízení elektráren. V důsledku toho byla farma mimo provoz od srpna do prosince 1997 .

INVESTIČNÍ NÁKLADY: Rozpočet na výstavbu dosáhl 150 mil. Kč. Dánská vláda formou dotace firmě VESTAS podpořila akci částkou l mil. DK, přibližně tedy 4,7 mil. Kč. Hlavním finančním zdrojem byl úvěr Konsolidační banky na dobu 11 let. Investor předpokládal, že využije i přislíbený úvěru SFŽP ve výši 57 mil. Kč, úročeného 8% s postupným převodem na dotaci. Tento předpoklad se nerealizoval

VLASTNICTVÍ: Farma VE je postavena na státním pozemku. Vlastník farmy, firma Wenergo, se záhy dostala do platebních potíží, které způsobila nízká výkupní cena elektrické energie, ale hlavně zásadní nesoulad mezi očekávanou a skutečnou výrobou. Tč. jsou VE v majetku Konsolidační banky, od které mělo Wenergo úvěr, a jsou již více než dva roky mimo provoz. Hrozí koroze a znehodnocení choulostivých částí technologie vlivem dlouhodobé odstávky bez náležité konzervace VE.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)