Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » rezervace, přír.zajímavost » Obora a bažantnice - Rajhrad (přírodní zajímavost)

Obora a bažantnice - Rajhrad (přírodní zajímavost) [24877]



 V Rajhradě naproti monumentálním klášterním budovám se za silnicí a mlýnským náhonem rozkládá oplocená obora a bažantnice Rajhrad , která  patří Školnímu lesnímu statku v Brně . Vede k ní cesta vroubená 27 vzrostlými stromy lip tvořících vstupní alej . Dnes je statek znám pod názvem Školní lesní podnik (ŠLP) Masarykův les Křtiny , Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity (MZLU) v Brně, unikátního výukového a exkurzního zařízení především pro posluchače lesního, krajinného a dřevařského inženýrství brněnské Lesnické a dřevařské fakulty.

Samotná Mendlova zemědělská a lesnická univerzita byla založena v roce 1919 jako Vysoká škola zemědělská se dvěma odbory: hospodářským a lesnickým. ŠLP pak vznikl o čtyři roky později, v roce 1923 , jako výsledek intenzivního úsilí pedagogů Vysoké školy zemědělské získat lesní školní statek. Jako nejvhodnější ŠLS k pokusným účelům a k zajištění praktického výcviku studentů se jevil lichtenštejnský lesní statek adamovský, v těsné blízkosti Brna . Jedná se v jádru o nemovitosti někdejšího panství Křtiny - Adamov, jež byly přiklepnuty brněnské Vysoké škole zemědělské jako "statek školní a pokusný" do správy a pro akademické účely. Lesy se rozkládaly v pestrých přírodních podmínkách čtyř lesních vegetačních stupňů, tvořily ucelený lesní komplex a v minulosti byly pečlivě obhospodařovány . Předání bylo provedeno 15.-17. února 1923 . Celková výměra ŠLP byla při převzetí 7 903 ha; z toho 7 676 ha tvořil les. V čele správního výboru podniku stanul profesor lesní těžby a technologie Josef Opletal (1863 - 1953), otec Lesnického Slavína.

Obora Rajhrad byla získána od Správy LH Rosice u Brna k 1. 1. 1950 v rámci zvětšování plochy ŠLS . Na ploše obory se nachází v převate listnatý les lužního typu s bohatým křovinným a bylinným patrem .

ŠLP navazuje na tradici a zaměřuje se na pěstování smíšených porostů s maximálním využitím přirozené obnovy. Všeobecně se uplatňuje hospodářský způsob maloplošně pasečný, jeho podrostní forma - skupinové a pruhové seče clonné, výjimečně i velkoplošné clonné seče. Násečná forma se využívá hlavně při zavádění borovice a ve smrkových porostech na živných stanovištích, kde jsou předpoklady pro přirozenou obnovu značně omezené. Koordinací umisťování těžeb v rámci celého podniku byly pro výukové účely vytvořeny ukázky rozličných obnovních postupů včetně převodů na les výběrný. Při výchově porostů se prosazují úrovňové zásahy, kromě porostů smrkových, ve kterých se přešlo na radikálnější podúrovňové zásahy.

Školní lesní podnik (ŠLP) Masarykův les Křtiny , Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity (MZLU) v Brně, obhospodařuje hlavně obrovský komplex lesů s celkovou rozlohou přes 10 000 ha táhnoucí se od severní hranice Brna až k Blansku . Jedná se o  překvapivě široce pojatý celek systematické péče o les s důrazem na trvale udržitelné lesnictví a v neposlední řadě na estetickou funkci lesa.

Obora a bažantnice v Rajhradě je volně přístuná , přivítá přívětivě každého návštěvníka . Pohyb po ploše obory je však omezen pouze na silničky a spojovací cesty , nepředpokládá se volný pohyb v lesních kulturách .

 

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)