Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » památný strom » památná alej lip - Rajhrad (památný strom)

památná alej lip - Rajhrad (památný strom) [24876]



 
Lípy jsou jedním z nejkrásnějších a nejmohutnějších listnatých stromů našeho mírného pásma . Bohatá a široká koruna poskytovala vždy blahodárný stín pocestným putujícím po cestách a silnicích . Proto se lípy vysazovaly v podobě stromořadí kolem cest . Jako dlouhověký strom mohou lípy přinášet stín a užitek včelám mnohá staletí . Někdy se cesty v průběhu let mění , ale lípy zachovávají původní směr , i když již cesta vede jinudy .

Takovou krásnou alejí tvořenou 27 vzrostlými jedinci najdeme na přístupové cestě k Oboře a bažantnici v Rajhradě . Alej začíná za mostem přes mlýnský náhon u staré rajhradské pily a přivádí návštěvníka přímo ke vstupní bráně obory . Lípy jsou pod ochranou státu a přejme jim ještě mnohá léta ve zdraví , nechť těší naše potomky tak , jak svojí zelení dokážou potěšit nás .

Lípy tvoří skupinu dlouhověkých mohutných opadavých stromů čeledi lipovitých , dorůstajících výšky až 30 metrů s obvodem kmene 3 - 4 metry . Rod Tilia zná sedm druhů , z nichž u našich podmíkách jsou nejvíce rozšířeny lípa malolistá = srdčitá , lípa velkolistá = širokolistá , jejich přirozený , v přírodě spontálně vzniklý kříženec lípa obecná = evropská . V parcích a arboretech jsou vysazovány dovezené okrasné druhy - lípa zelená = krymská s převislými větvemi , lípa stříbrná = plstnatá s listy na rubu plstnatě bíle zbarvenými , lípa řapíkatá a lípa americká .

Jejich dřevo je velmi měkké a mimořádně vhodné k řezbářským pracem .

Sušený lipový květ se používá do bylinných léčivých směsí .

Lípa je český národní strom a její ratolesti obvykle doprovázejí státní symboly .

Za památné stromy je možno prohlásit stromy , jejich skupiny nebo stromořadí , které vynikají svým vzrůstem nebo věkem , tvořící významné krajinné dominanty , zvláště cenné dřeviny i nepůvodních druhů a v neposlední řadě i dřeviny historicky cenné , které jsou památníky historických událostí nebo se k nim vztahují různé pověsti a báje .

Při výběru stromu za památné je třeba zvážit jak důvody pro jejich ochranu , tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje . Za památný je možno prohlásit i strom již odumřelý nebo torzo stromu .

Památné stromy se vyskytují nejen v extravilánech a v okrajových částech měst a obcí , ale i přímo v jejich centrech a mnohdy tam sdílí těžký úděl v městském prostředí .

Památné stromy je zakázáno poškozovat , ničit a rušit v jejich přirozeném vývoji . Samozřejmě to platí i pro ostatní dřeviny i když nejsou chráněny státem . Každý památný strom má své ochranné pásmo , ve kterém není povolena žádná , pro památný strom škodlivá , činnost . Veškeré stromy , které byly na území České republiky vyhlášeny za památné jsou evidovány v ústředním seznamu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Praze . V terénu jsou tyto stromy označeny tabulkou s malým státním znakem ČR a nápisem památný strom nebo skupina památných stromů . Může být doplněna informační cedulí s údaji vážícími se k danému exempláři či exemplářům .

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)