Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » památný strom » památné jírovce maďal - Rajhrad (památný strom)

památné jírovce maďal - Rajhrad (památný strom) [24875]



 
V Rajhradě na severozápadním nároží areálu benediktinského kláštera je otevřena Taverna pro občerstvení poutníků a návštěvníků kláštera . Před budovami se nachází letní zahrádka , stíněná vzrostlou skupinou stromů chráněných státem . Skupinu tvoří pět jírovců a jedna lípa . Koruny stromů vytváří přirozené slunečníky proti palčivým slunečním paprskům a vytvářejí tak milé prostředí , zvláště zjara , v době , kdy jírovce kvetou .

Jírovec maďal nebo také kaštan koňský , kaštan divoký , kaštan obyčejný (Aesculus hippocastanum Linné) , anglicky : Horse-chestnut , německy : Gemeine Rosskastanie , slovensky : pagaštan konský je statný opadavý listnatý strom vyskytující se u nás v parcích , zahradách , alejích , podél cest a komunikací . Rod Aesculus zahrnuje 25 druhů, které rostou v Eurasii a v Severní Americe. Některé další druhy u nás rostoucí : Aesculus parviflora WALT. (jírovec drobnokvětý), Aesculus pavia L. (jírovec pávie, pávie červená), Aesculus x carnea HAYNE (jírovec pleťový), Aesculus x carnea 'Briotii' (jírovec pleťový) .

Jírovec maďal dorůstá výšky až 36 metrů , strom s kulovitou, mohutnou korunou a kmenem o průměru kolem 2 m. V mládí má hladkou tmavošedou borku, která je později červenohnědá a olupuje se v malých šupinách. Pupeny jsou velké, silně lepkavé, hnědé až červenohnědé. Kvete v květnu, červnu nebo v červenci. Květy jsou uspořádány ve vzpřímených, hustých, bohatých až 30 cm dlouhých latách. Korunní lístky jsou zbarveny bíle se žlutými a červenými skvrnami. Na okraji jsou zprohýbané a brvité. Příbuzné druhy kvetou červeně či růžově. Listy dorůstají velikosti i přes 10 cm, mají dlanitý tvar a jsou vstřícné pěti až sedmičetné, dlouze řapíkaté. Lístky jsou podlouhle obvejčité a nestejně zubaté , prostřední lístek větší než ostatní. Mohou dorůstat délky až přes 20 cm. Plod je až 6 cm velká, ostnitá, světle zelená tobolka s 1 až 3 tmavě hnědými semeny známými běžně jako kaštany.

V České republice je jírovec nepůvodní druh , pochází z malého prostoru v horách na Balkáně v jihovýchodní Evropě, z malé oblasti v severním Řecku, Albánii, Makedonii, Srbska a Bulharska. Dnes jej ale můžeme nalézt téměř všude (především v mírném pásu v Evropě), hlavně v parcích a zahradách . Poměrně snadno i zplaňuje , takže může působit dojmem původního druhu . Do střední Evropy jírovec maďal přivezl roku 1576 nebo 1577 Clusius, který získal semena ze zahrad tureckého sultána v Konstantinopoli. Koňský kaštan se označuje pro svou listovou jizvu, která se podobá koňské podkově. Další vysvětlení podává Mathioli, který píše, že Turci těmito "koňskými kaštany " krmili koně. Původ botanického názvu . Jírovec ? asi od jarý (rozvášněný). Maďal ? z maďarského magyal = durman, který má obdobné bodlinaté plody.

V současnosti se pěstuje v několika kultivarech lišících se vzrůstem (zakrslé, převislé) nebo barvou či tvarem lístků. Jírovec vyžaduje humózní, výživnou a svěží půdu a světlé nebo jen slabě přistíněné místo. Množí se semeny, která se sází buď ihned po dozrání nebo po zimní stratifikaci na jaře. Semena se sejí 6 až 8 cm hluboko pupkem dolů. Kultivary se množí očkováním nebo roubováním .Užívá se jako důležitá okrasná dřevina vhodná do v parků , alejí , uličního stromořadí nebo jako solitéra nebo i v lesích pro zvěř . Jeho nektar je bohatý na cukry, proto se jedná o důležitý strom pro včelaře. Semena jírovce maďalu se nekonzumují . Jsou však vhodná pro krmení lesní zvěře .

Jírovec patří mezi léčivé rostliny , sbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Semena , květ a kůra , se používají v lidovém léčitelství . Celá rostlina (a nejvíce zřejmě semena) je jedovatá , hlavní , toxickou látkou v jírovci je saponin escin. Prášek z čerstvých nesušených kaštanů se hodí k jemnému praní . Český herbář z nakladatelství Alois Hynek , Praha z roku 1899 píše : Kůra jeho má chuť hořkou a moc svraskovací a brávala se jindy jako náhražka chiny ( chininu ) . V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek. Látek izolovaných ze semen jírovce se užívá i v lékařství .

Dřevo je využíváno ve stavebnictví a na práce truhlářské k výrobě nábytku .

Druh nebyl donedávna ohrožený . Od roku 1986 jsou kaštany v České republice a v celé Evropě ohrožovány . Trpí velkou invazí klíněnky jírovcové, jejíž larvy napadají listy kaštanů a způsobují jejich předčasný opad. Některé městské magistráty , případně i městské části ve spolupráci se svozovými společnostmi a dalšími organizacemi , zajišťují od roku 2007 ve spolupráci s občany likvidaci a odstranění listí z jírovce maďalu (koňského kaštanu) napadeného škůdcem klíněnkou jírovcovou.

Jírovec maďal je u nás běžně nazýván kaštanem . Pravým kaštanem je však kaštanovník setý ( Castanea sativa ) , což je strom z čeledi bukovitých a je znám svými jedlými semeny - kaštany . Pěstuje se zejména v jižní Evropě . U nás se pěstuje pouze v teplejších oblastech státu a není zdaleka tak hojně rozšířen jako " kaštan " - jírovec maďal .

Za památné stromy je možno prohlásit stromy , jejich skupiny nebo stromořadí , které vynikají svým vzrůstem nebo věkem , tvořící významné krajinné dominanty , zvláště cenné dřeviny i nepůvodních druhů a v neposlední řadě i dřeviny historicky cenné , které jsou památníky historických událostí nebo se k nim vztahují různé pověsti a báje .

Při výběru stromu za památné je třeba zvážit jak důvody pro jejich ochranu , tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje . Za památný je možno prohlásit i strom již odumřelý nebo torzo stromu .

Památné stromy se vyskytují nejen v extravilánech a v okrajových částech měst a obcí , ale i přímo v jejich centrech a mnohdy tam sdílí těžký úděl v městském prostředí .

Památné stromy je zakázáno poškozovat , ničit a rušit v jejich přirozeném vývoji . Samozřejmě to platí i pro ostatní dřeviny i když nejsou chráněny státem . Každý památný strom má své ochranné pásmo , ve kterém není povolena žádná , pro památný strom škodlivá , činnost . Veškeré stromy , které byly na území České republiky vyhlášeny za památné jsou evidovány v ústředním seznamu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Praze . V terénu jsou tyto stromy označeny tabulkou s malým státním znakem ČR a nápisem památný strom nebo skupina památných stromů . Může být doplněna informační cedulí s údaji vážícími se k danému exempláři či exemplářům .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)