Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Karviná » město, městys » Český Těšín (město)

Český Těšín (město) [2487]



Město Český Těšín najdete ve východním výběžku České republiky, asi 50 km východně od města Ostravy. Nachází se na levém břehu řeky Olše (Olzy), na hranici České republiky a Polska. Vzniklo v roce 1920 rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska. Na ploše 3 381 ha zde žije 26,5 tis. obyvatel. Město je jedním z nejvýznamnějších a nejfrekventovanějších hraničních přechodů do Polské republiky. Ke kulturním tradicím patří pravidelné festivaly a přehlídky.

Historie:
V zajímavé, pestré, dlouhé a spletité historii města Těšín se odráží kultura a dějiny několika národů, najdeme zde památky románské, gotické, renesanční, barokní, klasicistní, secesní, kubistické a funkcionalistické.

Podle legendy se zde v roce 810 setkali po dlouhém putování tři knížecí synové – Bolko, Leško a Češko a nad objevenou studánkou ze samé radosti, těšíce se ze společného setkání, rozhodli se založit novou osadu. Dali jí jméno Těšín...

První písemná zmínka o Těšíně je uvedena v listině papeže Hadriána IV. pro vratislavského biskupa Valtera z 23. dubna roku 1155. Jednalo se o hrad Těšín (Tescin), který byl střediskem hradského obvodu – kastelánie. Z podhradí na opevněném ostrohu nad řekou Olší, které je uváděno již v roce 1223, vzniklo město. Městská práva jsou bezpečně doložena k roku 1290. V té době již byl sídelním městem těšínského knížete Měška I. Piastovce. Kníže Měšek I. se stal nejen zakladatelem těšínské linie Piastovců, ale také prvním knížetem sídlícím na těšínském hradě. Vzniklo samostatné těšínské knížectví a město Těšín se díky své výhodné poloze na křižovatce obchodních cest stalo správním a obchodním centrem regionu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Český Těšín (město) Karviná



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)