Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jakuba Většího - Stařeč (kostel)

Kostel sv. Jakuba Většího - Stařeč (kostel) [24860]



Stařečský kostel Sv. Jakuba byl zřejmě pozdně románský, s orientací východ západ a s přístupem mohutnou věží. Středověká věž byla přestavěna jako pozdně renesanční (v rozmezí let 1597 až 1620).

Na fasádách věže jsou renesanční sgrafita, která armují rohy věže a hodinové ciferníky. V rozích je letopočet 1597, na jižní straně byly pod ciferníkem sgrafitové sluneční hodiny a další fragmenty sgrafit, rámy, kruh, medailony, dva egyptské kříže, na západní straně proškrabovaný pamětní nápis s letopočtem asi 1602. Při této renesanční přestavbě se dochovala románská tribuna s původním přístupem.

Chodba k románskému schodišti je dnes zazděna. Kolem kostela býval hřbitov. V letech 1734 až 1736 za faráře Ignacia Šidla přestavěl kostel zednický mistr Jan Klein podle vlastního projektu. Věž byla zachována, orientace kostela byla otočena (sever jih). Podélná jednolodní stavba je v rozích zaoblena, v severní části má odsazené kněžiště, na západě přiléhá sakristie, na téže straně je připojena drobná kaple.

Zařízení kostela je až na výjimky z doby barokní přestavby. Křtitelnice je raně barokní, mramorová kalichovitého tvaru s osmibokou nádrží. V jižní části je hudební kruchta - kůr, kde jsou umístěny varhany z roku 1897. V dlažbě kostela jsou čtyři náhrobní kameny sádeckých úředníků.

Historie kostelních zvonů zobrazuje zejména složitosti doby. Nejstarším zvonem byl zvon Jakub z roku 1553. Hodinový zvon byl údajně z roku 1620. Druhým zvonem byl zvon z roku 1803. Zvony byly odebrány v první světové válce roku 1917, ponechán byl „válečný" ocelový zvon. Za první republiky, 9. května 1926, byly vysvěceny nové zvony, ulité firmou Herold v Chomutově. Největší Ježíš vážil 750 kg, Maria 410 kg a Jakub 340 kg. Obnos 46 tisíc korun byl získán veřejnou sbírkou. Válečný zvon byl věnován do Rokytnice nad Rokytnou. Za druhé světové války byly zvony sňaty 8.dubna 1942 včetně dvou zvonů hodin. Třetí hodinový zvon ukryl a zachránil p. Jan Chloupek. Rovněž byl zachráněn zvon „umíráček" a vrácen z Třebíče. Nové, poslední zvony ulila rodina Dytrychova, větší Sv. Jakub o váze 850 kg s výjevem stětí sv. Jakuba a polopostavou téhož světce nese nápis „Sv. Jakube, apoštole, oroduj za nás". Střední Jan Sarkandr o váze 530 kg s výjevem mučení Jana Sarkandra nese nápis „Blahoslavený Jane Sarkandře, mučedníku moravský, oroduj za nás". Vysvěcení posledních zvonů bylo 17.srpna 1985. Pořizovací cena zvonů byla 257 000 Kč.

Mimo tyto zvony je ve věži ještě malý zvon datovaný 1577, ve věžní báni je zavěšen malý zvon z 19. století. Farní budova je pozdně barokní, zřejmě ze stejného období jako přestavba kostela v letech 1734 až 1736, s mansardovou střechou. V roce 1950 započal farář p. Ladislav Jurák s opravou interiéru kostela. Byl rozebrán oltář sv. Kříže, na jeho místě měl být proražen boční vchod do kostela. Zádveří pod věží i zádveří u hlavního vchodu bylo upraveno podle projektu Jana Sokola z Vysoké školy umělecké v Praze. Na výrobě dveří se podíleli stolaři Arnošt Nechvátal ze Starče, František Jílek z Kracovic, Karel Němec z Čechočovic a Antonín Musil z Krahulova. Podle návrhu Richarda Poláka ze Stritzkovi skupiny v Brně provedl tónování kostela Jan Hous z Brtnice. Zároveň byla provedena i oprava střechy. Renovací obrazů provedl Rudolf Růžička z Brna. Nejvíce poškozený hlavní obraz sv. jakuba byl podlepen plátnem a byly z něj odstraněny všechny pozdější přímalby. Podobně byly ošetřeny i obrazy sv. Jan Nepomuckého, sv. Rodiny, sv. Valburgy a p. Marie. renovace obrazů stála 26500kč. Sochy pozlatil Vladimír Kolbánek z Náměště nad Oslavou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)