Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kaplička Jana Nepomuckého - Kamenná (kaple)

Kaplička Jana Nepomuckého - Kamenná (kaple) [24840]



Na návsi stojí kaplička, zasvěcena je svatému Janu Nepomuckému. Půdorys je čtvercový o straně 3 metry, celá stavba je vysoká 9 metrů. Střecha je dost příkrá a z ní vystupuje lucerna, zakončená přiměřenou bání a křížkem. Mezi střechu a lucernu je vsunut prstenec který přispívá k malebnosti členění. Lucerna je bedněná s výřezy v bednění. Střecha byla původně kryta šindelem, dnes je oplechovaná.

Obecní kronika nám uchovala vzpomínku na rekvizici zvonů v první světové válce: „Jak byl náš zvonek zachráněn. I u nás přišel četník z Budišova změřiti zvonek v kapličce. Starosta Vrba Antonín šel s četníkem do kapličky. Když chtěl tento vylézti nahoru, upozornil starosta, že krovy a trámy na kapličce jsou zpuchřelé, že mu nedoporučuje, lézti nahoru. Četník si dal říci, starosta vylezl sám nahoru a zvonek změřil. Naměřil ovšem méně, než četník potřeboval. Tak byl zachráněn zvonek a visí v kapličce dodnes.“ Do kroniky někdo propiskou dopsal: „Toto není pravda“.

Dnes v kapličce visí zvon s nápisem „ulil R. Manoušek a spol. Česká u Brna PAMÁTCE OSVOBODITELŮ VĚNUJE OBEC KAMENNÁ L.P.1946 “. Má průměr 46 cm a výšku 42,5 cm. Dnes už se zvoní elektricky v poledne a 18:00 hodin, dále  při úmrtí občana a jeho pohřbu.

Po roce 1990 se musely osadit nové dveře a kaplička se zamkla kvůli zlodějům kteří začali plenit okolí, i když inventář nemá žádnou historickou hodnotu. V té době byla také natřena střecha, usazen nový křížek na báni a fasáda natřena na bílo místo žlutého brizolitu. Bohužel se odstranil vpředu stojící Matouškův kříž, jehož kamenný podstavec po letech popraskal.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)