Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » Boží muka, kříž, kaplička » kříž v nemocnici - Bohunice (kříž)

kříž v nemocnici - Bohunice (kříž) [24782]



 
Kapličky , kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů , které nazýváme drobná sakrální architektura . Lze je nalézt všude , ve městech a vesnicích , v polích , na lukách i v lesích . Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny . Stavěly se na místech významných událostí , jako poděkování za záchranu zdraví nebo života , případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům .

Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek . To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají , záleží na duchovním cítění , finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky . Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici .

V areálu Fakultní nemocnice Brno , pracoviště medicíny dospělého věku v Bohunicích , stojí nedaleko vstupní brány uprostřed zeleně
litinový kříž na kamenném základě . Místo na kterém stojí není původní , byl sem přenesen z nedalekých polí , kde uvolnil místo výstavbě . Podruhé byl přemístěn v roce 1995 na nynější místo v souvislosti výstavbou Univerzitního campusu a s rozšiřováním tzv. čisté vrátnice .
 
Na kamenném  základě leží nízká obdélníková patka se zkosenými hranami nesoucí sokl kříže . Ten je v horní části profilován a je na něm osazeno vlastní kamenné těleso se vsazenou bílou mramorovou deskou . Horní část tělesa je rozšířena římsou obíhající po celém obvodu .  Na ní jsou v čelní straně dvě nárožní akroterie , kamenné ozdoby , mající svůj původ v antice a hojně používané k výzdobě na konci 19. a počátku 20. století . Pokračující část navozuje dojem stříšky do níž je vsazen černý litinový zdobený kříž , jehož spodní rozšířená část vytváří niku pro plastiku klečícího anděla . Dva andílci vlevo s vázou a napravo věncem dotvářejí přechod ke svislému břevnu kříže . To je po celé výšce zdobeno rostlinými motivy . Zdobené je i vodorovné břevno a na jejich křížení je umístěn zlacený korpus Krista a zlacených paprsků . Zdobená mramorová deska vsazená do podstavce nese nápis :

Ke cti a chvále boží věnoval tento Kříž FRANTIŠEK LOŽDINKA z Bohonic čís. 47. léta Páně 1879 .

Tento kříž byl opravován během roku 1994.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)