Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » pomník, památník » pomník Theophil Hansen (pomník,památník)

pomník Theophil Hansen (pomník,památník) [24763]



 
Vzpomínka hraje významnou úlohu ve všech společnostech a tradice pomníku, zbudovaného na počest významné osoby nebo události, se vyvinula již v starověkém Řecku z náhrobních kamenů, na kterých byla zachycena plastická podoba zesnulého. Jedná se tedy o sochařské nebo architektonické dílo určené (a to je smysl latinské etymologie slova monumenti) k uchování památky na významnou osobnost nebo událost. Slouží k zachování kolektivní paměti, a proto bývá zhotoveno z pevného a trvanlivého materiálu a umisťováno tak, aby bylo viditelné pro všechny návštěvníky i náhodné chodce, což má vliv nejen pro jeho lokalizaci, ale i na jeho rozměry a na vše, co může ovlivnit jeho vnější vzhled. Protože je pomník speciálně věnovaný památce na nějakou osobnost nebo událost, je v úzkém vztahu s povahou toho, co má připomínat, a toho, co jej předurčilo být pamětihodným; prezentuje se způsobem odpovídajícím této oslavné funkci.

 Pomník  v areálu nemocnice U sv.Anny na Pekařské ulici v Brně připomíná významného vídeňského architekta Theophila Edvarda Hansena podle jehož náhrhu došlo k přestavbě nemocnice . Pomník stojí v parku za pavilonem " A " .

Z nízkého kamenného základu vyrůstá štíhlý hranolový sokl z tmavošedé žuly nesoucí příčně uložený kvádr s rytým zlaceným písmem THEOPHIL  HANSEN   1813 - 1891. Bronzová busta na něm představuje slavného architekta . Autorem pomníku je architekt Karel Volavý . Pomník architekta Theophila Edvarda Hansena byl slavnostně odhalen 26.07.2002 . Signováno na lemu vzadu vlevo K.Volavý 2002 , vpravo Ul. Mičánek .

Význačný architekt 19. století Theophil Edvard Hansen se narodil na východním pobřeží ostrova Sjælland v největším městě Dánska  v Kodani 13.07.1813 . Významný vídeňský architekt nebyl Dán , byl národnosti norské , státní příslušnost pak měl později rakouskou . Odborné vzdělání získal v Kodani na Akademii . Podle jeho projetu byl v Brně postaven např. Kleinův palác , Besední dům , Pražákův palác a nemocnice u svaté Anny na Pekařské ulici - projekt přestavby nemocnice .  Úzce spolupracoval s vídeňským stavitelem a architektem Christianem Friedrichem Ludwigem Förstrem , jenž byl jeho tchánem . Byl členem odborných a zájmových organizací - Akademie výtvarných umění ve Vídni ( 1866 ) , Grüne Insel 1871. Zemřel 17.02.1891 ve Vídni .

Architekt Karel Volavý , tvůrce pomníku , se narodil 2. 11. 1929  v Brně , kde také studoval na Škole uměleckých řemesel . Následovala Škola umění a Střední uměleckoprůmyslova škola ve Zlíně a v Uherském Hradišti . U B. Rozehnala v ateliéru občanských staveb studuje na Fakultě architektury a pozemního stavitelství VUT v Brně.  Působil převážně v Brně . Pracoval jako projektant Stavoprojektu Brno a v letech 1964-9 byl hlavním architektem chemických závodů ve Valašském Meziříčí. Později pracoval zejména na projektování zdravotnických zařízení. Muzeun města Brna získalo v roce 2006 plánové, fotografické a písemné dokumentace celoživotního díla ing. arch. Karla Volavého . Věnuje se také sochařské tvorbě.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)