Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Křtitele - Určice (kostel)

Kostel sv. Jana Křtitele - Určice (kostel) [24759]



O tom nejstarším kostele nevíme vůbec nic, ale byl to asi nějaký dřevěný kostelík, kolikátý v pořadí nevíme, jež byl zřejmě vypálen husity. V roce 1461 byl postaven kostel nový, zřejmě už kamenný, protože ta nynější věž samostatně stojící, byla součástí tohoto kostela. Oheň několikrát zle poškodil také tento kostel a tak byl stržen a v letech 1727 – 1734 postaven kostel nový, ten dnešní. Hned deset let po dostavění kostela se začali objevovat první stavební nesnáze, ve zdivu se začaly objevovat nebezpečné praskliny a hrozilo nebezpečí zborcení. Byla provedena řada oprav a úprav, které se táhnou až do našich dnů a poslední opravy není možno dokončit pro nedostatek peněz.


Značné finanční prostředky z jejichž úroků se platily opravy kostela a 32 hektarů pole bylo po únoru 1948 zabaveno a dosud, 13 let po politickém převratu, nebyla zjednána náprava. Byly poskytnuty značné státní finanční dotace, ale na dokončení oprav kostela, věže, nové věžní hodiny, na rozpadající se farní budovu to zdaleka nestačí.


Ke každému kostelu patří zvonice, v našem případě je to samostatná věž. Nemívala vždycky takovou podobu střechy jako dnes. Do roku 1777 měla věž baňatou střechu a nad ní byla ještě tzv. laterňa. Tedy zhruba takovou podobu jakou má sanktusová vížka na kostele, ale podstatně větší. V tom roce se zdvihla velká větrná bouře, která zle poničila celý kostel a celou věžní báň sfoukla až do Městečka. Byla nouzově přikryta do dnešní podoby a nouzovost ta trvá dodnes.


Na určické věži se vystřídalo nejméně 6 garnitur zvonů a na věži také bylo někdy i šest zvonů. První zmínka o zvonech je z roku 1633 a poslední garnitura zvonů byla instalována na věž v roce 1972. Zvony byly ničeny ohněm a nebo válkou. Pro válečné účely byly zabaveny zvony v roce 1916, to byly zabaveny i píšťaly z varhan, a v roce 1942 byly zabaveny 4 zvony, Otec, matka, poledník a sanktusový zvonek. Byla to tedy čtvrtá a pátá garnitura. Nejtěžším zvonem jaký byl kdy na věži, býval Jan Křtitel, který vážil téměř 1.200 kg a byl pořízen někdy kolem roku 1790.

Předposlední garnituru 4 zvonů odlila v roce 1924 zvonařská firma Octáv Winter v Broumově ( celkem bylo potom na věži 5 zvonů) a poslední, v roce v roce 1972, odlila 3 zvony zvonařská firma Schilling z Apoldy u Erfurtu, v tehdejší Německé demokratické republice. Posvěceny a vytaženy na věž 22.listopadu 1972.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)