Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » hrad, zámek, tvrz » Starý hrad u Adamova (zaniklý hrad)

Starý hrad u Adamova (zaniklý hrad) [24758]



Zřícenina hradu Starý hrad u Adamova , nesprávně též nazývaný Ronov , se nachází v Jihomoravském kraji , okrese Blansko na skalní ostrožně necelých 400 metrů nad mořem . Leží v katastru obce Olomučany asi v poloviční vzdálenosti mezi městy Adamov a Blansko .

Vznik tohoto hradu je zahalen tajemstvím . Podle archeologických nálezů je kladen do 14. století, kdy měl být postaven jako náhrada za hrad Obřany, který byl zničen při trestné výpravě roku 1316. Původní část hradu byla nesprávně zaměňována za hrad Ronov, který leží jižně od Adamova a s nímž však má Starý hrad určitou souvislost. Hypoteticky se totiž předpokládá, že Starý hrad patřil Ronovcům , kteří jej předali markraběti a pro správu zbytku panství zřídili Ronov. Jiní badatelé se domnívají, že to byl Ronov, který byl postaven jako náhrada za zničené Obřany a jehož význam zbudováním Starého hradu postupně upadal. První písemná zpráva o Starém hradu je až  z roku 1381, kdy se píše o "nových hradech" což odpovídá tomu, že se skládal ze dvou částí. Až do roku 1411 je majetkem moravského markrabího Jošta, který jej zastavil Vaňkovi Černohorskému z Boskovic. Jeho poloha byla nad strategicky významnou cestou z Brna dále na sever svitavským údolím k Blansku . Po smrti Joštově se hrad stal majetkem krále Václava IV., který jej roku 1419 zastavil Pročkovi z Habrovan. Ten však nedodržel všechny zástavní podmínky a hrad se dostává zpět do zástavy Vaňkovi Černohorskému . V roce 1423 Nový hrad oblehlo a obsadilo vojsko biskupa Jana Železného, avšak ne na dlouho. Rod Černohorských drží hrad i nadále .  Roku 1466 král Jiří z Poděbrad a Kunštátu zapsal hrad Čeňkovi z Kunštátu za 1300 kop grošů.  V době probíhajících česko-uherských válek, obléhá v letech 1469 -1470 hrad vojsko uherského krále Matyáše Korvína. Krátce po jeho dobytí počátkem roku 1470 zastavuje Matyáš hrad Dobešovi Černohorskému z Boskovic, který jej drží spolu se svým bratrem Benešem.

Starý hrad stával v západní části ostrohu v meandru řeky Svitavy severně od Adamova. Měl dvojdílnou dispozici, mohutné příkopy oddělovaly předhradí od jádra na jedné straně a od pokračujícího hřbetu ostrožny na straně druhé. Toto předhradí je beze stop zděných konstrukcí. Nejdůležitější stavbou na hradě zřejmě byla mohutná, snad obytná věž . Hradní palác se patrně nacházel v západní části jádra.

Dnes už málo známý Starý hrad u Adamova nebyl objektem historicky nijak podřadným. Však také zanikl až po téměř ročním dobývání v letech 1469 a 1470 vojskem uherského krále Matyáše Korvína, jehož pustošivé vpády do Českých zemí ve druhé polovině 15. století se staly osudnými nejednomu hradu či tvrzi, a to za mnohem méně čestných podmínek. Po obléhání vojsky Matyáše Korvína byl dobyt a zničen . Zda-li byl znovu vystavěn není jisté , tehdejší majitelé Starého hradu, bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic, zřejmě nechali Starý Hrad osudu a přistoupili ke stavbě nového pevnějšího místa. Starý Hrad byl zcela jistě opuštěn vzápětí po dostavbě Nového hradu r. 1493. Z původně předsunutého opevnění se nakonec stala gotická rezidence , dnešní přední Nový hrad a zadní Starý hrad zchátral.

Ze Starého hradu se do dnešní doby dochovaly zbytky zdiva dvouprostorového paláce, patrné je i zdivo v místě centrálního pahorku . V  terénu jsou velmi dobře dochovány mohutné šíjové příkopy.

Přístup je po  červeně značené turistické cestě na Nový hrad , odsud se pokračuje doprava vyšlapanou pěšinou po hřbetu ostrožny k severozápadu  přes louku do lesa asi 300 m . Nebo z údolí Svitavy po červené turistické značce do strmého kopce a ke hradní zřícenině . Volně přístupno .

Oblast zobrazuje mapa KČT 86 – Okolí Brna , Moravský kras .

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)