Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Plánivská jeskyně - Lipovec (jeskyně, krasy)

Plánivská jeskyně - Lipovec (jeskyně, krasy) [24754]


    další pojmenování: Propadání Plánivy

Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutou krasovou oblastí s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Téměř plochý povrch vápencového území je mírně ukloněn k jihu a odvodňován Punkvou, Křtinským potokem a Říčkou do Svitavy. Kras je vyvinut v dlouhém pruhu devonských vápenců, který se táhne od obcí Líšeň a Maloměřice u Brna severním směrem ke Sloupu a Holštejnu. Na nejcennější části území byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras, vyhlášená v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km².

Na severovýchodní hranici Chráněné krajinné oblasti Moravský kras asi 5 km od Sloupsko - šošůvských jeskyní v lesích poblíž obce Lipovce se nacházejí méně známá krasová propadání  U Domínky, V jedlích a Plánivy. Nejznámějším krasovým útvarem v této oblasti je propadání potoka Bílá voda v Rasovně, kolem něhož vede silnice v těsné blízkosti  hradu Holštejn s jeskyní Hladomornou.

Jeskyně Plánivy odvodňuje krasovým propadáním vody Plánivského potoka zaříznutého do údolíčka na Plánivské plošině mezi Holštejnem a Lipovcem. Jeskynní systém Plánivského potoka byl z největší části objevenv letech 1943-1944 skupinou O. Ondrouška. V roce 1961 byl tento systém prodloužen Plánivskou skupinou objevem čtyř meandrů za Plánivským oknem.  Jeskyně je charakterizována dlouhými a obtížně prostupnými vertikálními puklinami a meandry ve kterých se zařezává Plánivský potok. Jedinou větší prostorou je 25 m vysoký, členitý Hlinitý dóm před první polovinou délky systému. Plným právem si proto Plánivy zasloužily pověst nejobtížněji přístupné jeskyně v Moravském krasu. Na druhou stranu se Plánivy mohou pyšnit i bohatou sintrovou a krápníkovou výzdobou zejména ve Stříbrných dómech. Délka systému je přibližně 500 m s denivelací 90 m pod terénem. Pro překonání vstupní propasti je třeba užití jednolanové techniky. Ostatní pasáže a stupně se lezou volně s minimálním zabezpečením.

Jeskyně je pracovištěm ZO 6-19 Plánivy.
 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)