Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Jeskyně Stará Rasovna (jeskyně, krasy)

Jeskyně Stará Rasovna (jeskyně, krasy) [24747]


    další pojmenování: Propadání Stará Rasovna

Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutou krasovou oblastí s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Téměř plochý povrch vápencového území je mírně ukloněn k jihu a odvodňován Punkvou, Křtinským potokem a Říčkou do Svitavy. Kras je vyvinut v dlouhém pruhu devonských vápenců, který se táhne od obcí Líšeň a Maloměřice u Brna severním směrem ke Sloupu a Holštejnu. Na nejcennější části území byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras, vyhlášená v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km².

Na severovýchodní hranici Chráněné krajinné oblasti Moravský kras asi 3 km od Sloupsko - šošůvských jeskyní protéká obcí Holštejn potok Bílá voda a tvoří hranici devonských vápenců s drobami a břidlicemi. V údolí jsou četné povrchové a podzemní krasové jevy. Z podzemních jsou významné fosilní jeskyně Holštejnská a Nezaměstnaných, z povrchových jevů především drobné hřebenáče, škrapová pole, závrty a ponory - propadání.

Stará Rasovna je staré propadání potoka Bílá voda před vznikem Nové Rasovny. Bývá v činnosti jen za povodní, když už Nová Rasovna nestačí vstřebávat vzedmuté vody. Místo, kde se Stará Rasovna nachází, tvoří jakýsi půlkruh skal uzavírající údolí, při skalách se terén prudce svažuje. Pokud se vám při návštěvě tohoto místa bude zdát, že je zde abnormální zima, než jaká je ve žlebech, tak vězte, že je to tím, že jste právě u vstupu do jediné ledové jeskyně v Moravském krase. Teplota při vstupu do jeskyně se pohybuje okolo bodu mrazu. Ve stěně se vyskytuje vchod do několika jeskyní: Diaklasová, kterou zkoumal již Karel Absolon za účelem obejití Macošského sifonu. Trativodná jeskyně byla zkoumána v roce 1982, byly vypumpovány tři sifony a objevono pokračování v délce 60 metrů ukončené 31 metrů hlubokou propastí s dalším sifonem. Keprtova jeskyně byla objevena při odstraňování naplavenin v roce 1960 v délce 300m. Při čerpacích pokusech v roce 1985 byla délka prodloužena o 63 metrů nových prostor. Již dříve zmíněná Ledová jeskyně má délku 50 metrů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)