Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » propadání Vintoky (jeskyně.krasy)

propadání Vintoky (jeskyně.krasy) [24746]



Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutou krasovou oblastí s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Téměř plochý povrch vápencového území je mírně ukloněn k jihu a odvodňován Punkvou, Křtinským potokem a Říčkou do Svitavy . Kras je vyvinut v dlouhém pruhu devonských vápenců, který se táhne od obcí Líšeň a Maloměřice u Brna severním směrem ke Sloupu a Holštejnu. Na nejcennější části území byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras , vyhlášená v roce 1956 . Celková výměra CHKO je 94 km².

V severní části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras leží nad Suchým žlebem mezi městem Jedovnice a obcí Ostrov u Macochy obec Krasová . Krasovský potok protékjící lesnatým údolím severně od obce vytváří místní krasový jev propadání .

Propadání Vintoky je propadání Krasovského potoka do podzemí. Potok se ztrácí v místě, které je znatelně od okolí zúžené, dříve tu bylo slepé údolí, ohraničené skalní stěnou. Potok se ztrácí již před silnicí. Avšak konečné ponory jsou až těsně u skály. Ta je na protější straně než jeskyně Balcarka, v létě díky hustým keřům není vůbec vidět. Dobře ji jde pozorovat pouze na podzim, na jaře a v zimě. Podzemní tok potoka stále nebyl zjištěn. Potok vyvěrá v Malém výtoku Punkvy. Zajímavý je název tohoto propadání, který se v krasu dost často vyskytuje. Je to místo, kde vniká voda do podzemí, název je tedy místním lidem zkomolený .Propadání je tvořeno několika starými jeskyněmi ve skále, avšak tyto ponory jsou aktivní jen za povodní.

První známý sestup provedl Jan Suchánek. Měl k dispozi dvě třicetimetrové lana. Krkolomný sestup střídali úzké škvíry a životu nebezpečné šroubovice. Po druhé šroubovici mu už nestačilo lano a tak se rozhodl, že se odváže a dolů sleze. Dosáhl dna v hloubce 65 metrů, avšak byly to jen zaklíněné balvany hrozí stržením do dalších hlubin. Pak nastalo vyzvedávání, které trvalo jeden a půl hodiny. Další práce pak byly zbržděny příčinou neopatrného zasypání chodeb. Ve Vintocké skále se nachází několik jeskyň: Cigánská, Ponorová, S oky, Vintocká propast 1 a 2 (hloubka 50m), Škrapová propast (hloubka 50m), Liščí díra a Šachta průvanů. Nejmohutnější je puklinová stupňovitá Vintocká propast 1 (hloubka 75m). Její střední částí je Ústřední propast (50m nade dnem propasti), do níž se sbíhají všechny chodby z Vintoků.

V oblasti Balcarovy skály a Vintoků z důvodu ochrany přírodních hodnot zde vyhlásila správa CHKO v roce 1998 přírodní rezervaci o výměře 7,5 ha.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)