Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Propadání Křtinského potoka (jeskyně,krasy)

Propadání Křtinského potoka (jeskyně,krasy) [24744]



Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutou krasovou oblastí s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Téměř plochý povrch vápencového území je mírně ukloněn k jihu a odvodňován Punkvou, Křtinským potokem a Říčkou do Svitavy . Kras je vyvinut v dlouhém pruhu devonských vápenců, který se táhne od obcí Líšeň a Maloměřice u Brna severním směrem ke Sloupu a Holštejnu. Na nejcennější části území byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras , vyhlášená v roce 1956 . Celková výměra CHKO je 94 km².

Údolí Křtinského potoka leží ve střední části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras , jižně od obce Křtina a Habrůvka . Údolí je zajímavé četnými jeskyněmi - Vokounka, Žitného, Drátenická, Mariánská, Výstupek a propadáním Křtinského potoka, který dále protéká pod zemí až k Otevřené skále . Je to studňovitý závrt a po několika metrech u průchozí jeskyně Kostelík vyvěrá opět na povrch a u Býčí skály , asi po 300 metrech , se spojuje s vývěrem podzemních vod z Jedovnického propadání

Křtinský potok pramení uprostřed smíšených lesů na západních svazích vrchu Proklestu , nejvyšší místo na cyklotrase 5081 Křtiny - Jedovnice - Blansko , s výškou 574 metrů nad mořem , ležícím asi 1 km severně od Bukoviny . Protéká nekrasovým a malebným Lučním údolím . Za Křtinami se potok dostane do Křtinského údolí, kde se propadá nedaleko habrůvecké hájenky do hlubin devonských vápenců a značná část se ztrácí v ponorech zahloubených v korytě. Pouze při větších deštích , nebo při tání sněhu z jara se část vody valí korytem dál . Zajímavé je , že hned za ponory se podzemní tok větví na dvě ramena . Jedno protéká labirynt Výpustku , druhé pak prostory , které mají souvislost s jeskyní Vokounkou . Obě ramena se spojují asi někde u skály Salve - Vale blízko Výpustku . Podzemní cesta Křtinského potoka není tady doposud úplně známa, jen z části se potok objevuje v jeskyni Vokounka, Rudolfka, Drátenická, Výpustek a Jestřábí skála. Vzhledem k pokusům, které zjistily, že voda teče od propadání k vývěru 14 dní, se dají v podzemí očekávat dlouhá jeskynní bludiště. Potok vyvěrá poprvé v Otevřené skále, která vznikla odlomením skalního bloku při stavbě silnice . Potok se hned zase strácí a vyvěrá o několik desítek metrů dále pod silnicí. Za zvýšené hladiny, kdy ponory nestačí pohltit vzedmutou vodu, se naplňuje povrchové koryto Křtinského potoka v délce 3,5 km, které je po většinu roku suché.

Celkové povodí Křtinského potoka je 70 km2 a průměrný roční průtok 0,25 m3/s .

Ve směru k Josefovu najdeme poblíž údolí Křtinského potoka jedinečnou skupinu tří závrtů studnovitého typu , tzv. " Tři kotle " . Předpokládá se , že jsou přímo nad podzemním tokem Křtinského potoka , který se tu již blíží svému vývěru . V rokli probíhající v sousedství Tří kotlů , jsou obrovské světlenažloutlé velmi tvrdé balvany , které označujeme jako křemence . Jejich původ není ještě docela přesně znám .

Do podzemí se propadá také malý potůček vytékající z Habrůvky . V těchto místech je vytvořen pěkný závrt ( prohlubeň ) porostlý stromy . Habrůvský potůček se spojuje v neznámém podzemí s vodami Křtinského potoka .

Severně od Habrůvky se propadá do země ještě malý pramen vytékající z Klostermanovy studánky .Voda pramene teče na dně malého žlíbku a při jeho uzávěrové stěně se ztrácí do země . V těchto místech se před několika lety pokusili jeskyňáři proniknout do podzemí , nedostali se však pro úzké chodby daleko . Voda pramene od Klostermanovy studánky se v neznámém podzemí spojuje s vodami Jedovnického potoka .

Zajímavý je i malý žlíbek jižně od Habrůvky , v místech zvaných " Slaniska " , kde po deštích vstupuje v činnost malý potůček a ztrácí se tu do země .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)