Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » jeskyně, kras » Jeskyně Pekárna (jeskyně, krasy)

Jeskyně Pekárna (jeskyně, krasy) [24737]



Chráněná krajinná oblast Moravský kras pokrývá nejcennější části Moravského krasu a byla vyhlášena v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km². Je tvořena vápenci středního devonu až spodního karbonu táhnoucí se v severojižním směru mezi Sloupem a Brnem (více na ). Pro tento krajinný celek jsou tedy typické krasové plošiny se závrty, hluboké žleby s ponornými toky a množstvím jeskyní. Celkový počet registrovaných jeskyní v Moravském krasu přesahuje 1 600 jeskyní. Jsou zde pestře zastoupena i vzácná rostlinná a živočišná společenstva a mnohé jeskyně jsou důležitými archeologickými lokalitami.

Jeskyně údolí Říčky. Jižní část Moravského krasu odvodňuje říčka Říčka. V této oblasti nejsou tak velké a známé známé jeskyně, jako v severní části, přesto je to krajina velmi zajímavá a krasových jevů plná. Nevelké krasové údolí nenabízí mnoho jeskyň. Přesto se jich zde vzhledem k velikosti údolí nachází docela hodně.

Národní přírodní památka Jeskyně Pekárna

Jeskyně Pekárna je volně přístupná tunelovitá jeskyně nacházející se asi 1,5 km jihovýchodně od obce Ochoz u Brna. Leží v levé údolní stráni vysoko ve svahu nad malebným údolím Říčky a je zvaná rovněž Kostelík nebo Diravice. Je tvořena jedinou 64 m dlouhou chodbou, která je téměř až na konec osvětlena denním světlem. Konec jeskyně tvoří velký balvanitý zával pod komínem. Existuje předpoklad, že chodba míří za závalem dále směrem na Hostěnice, ale pokusy o proniknutí závalem pomocí dvou štol v letech 1947, 1952 a 1959 nevedly k úspěchu. Jeskyně patrně představuje paleovývěrovou jeskyni vod, tekoucích od dnešního Hostěnického propadání (více na ).

Jeskyně Pekárna je jedinečnou archeologickou lokalitou, která byla zkoumána řadou archeologů. Vchod je monumentální 20 m široký a 5 m vysoký. Ve stropě jeskyně jsou zajímavé obří hrnce. Nejvíce zajímavá je však jeskyně po stránce archeologické. Byla osídlena ve všech obdobích pravěku. Prof. Karel Absolon zde prokázal osídlení od paleolitu, zejména v období magdalénienu, až po osídlení v době bronzové. Největší osídlení jeskyně spadá do období středního paleolitu. Z této doby pocházejí také kostěnné nálezy zdobené rytinami zvířat. Z nálezů jsou proslulé zejména rytiny magdalénienského umělce „Souboj bizonů“ a „Pasoucí se koně“, vše vyryto na koňském žebru. Tyto rytiny jsou unikátní tím, že jde o první dochované ztvárnění ohraničené scény oproti běžným nálezům rytin a maleb jednotlivých objektů a nebo objektů více spolu nesouvisejících .

Jeskyně Pekárna je jedním z nejbohatším nalezišť kostí zvířat, žijících v oblasti Moravského krasu. V roce 1933 byla jeskyně prohlášena Národní přírodní rezervací. Archeologické výzkumy tu začaly již v roce 1880 . Doktor Jindřich Wankel a Martin Kříž zde našli vzácné pozůstatky z doby starého paleolitu. V letech 1925 - 1930 tu vedl systematický výzkum profesor Karel Absolon, v letech 1954 a 1961 - 1965 pracovníci Archeologického ústavu ČSAV. Bylo odhaleno celkem 12 etap ve 14 neporušených vrstvách nad sebou, což se stalo spolehlivým základem pro první chronologický systém moravského pravěku. Nálezy z vykopávek jsou umístěny především v muzeu Anthropos v Brně.

V jeskyni se nachází zdařilá napodobenina pravěké malby býka ze španělské jeskyně Altamira.

Jeskyni můžete volně navštívit, ale prosím, neznečišťujte ji! Před jeskyní se nachází informační panely NS Říčky. U jeskyně končí odbočka modré turistické značky.

Nedaleko odtud se nachází přírodní park Říčky (více na ).

V bezprostředním okolí jeskyně se nachází několik dalších zajímavých jeskyní, většinou volně přístupných:

Švédův stůl (více na )- obydlena již neandrtálci před 100 000 lety

Kůlnička, Křížova a Adlerova jeskyně byly také obývané již v pravěku zvířaty i lidmi

Netopýrka (více na )- chodbou je se dostat k podzemnímu potůčku

Malčina jeskyně (více na ) a Liščí díra


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)