Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ludkovice (obec) [24729]



Obec Ludkovice se nachází v luhačovickém regionu nedaleko tohoto lázeňského města. Je tvořena dvěma místními částmi Ludkovice a Pradlisko. Na rozloze 1185 ha žije téměř 700 obyvatel. Ludkovice jsou součástí mikroregionu Luhačovické Zálesí. Mikroregion je součástí Zlínského kraje a spadá do něj celkem 17 obcí. Tento územní celek sousedí ve východní části s mikroregionem Uherskobrodsko, v západní části s mikroregionem Za Moravů, na severu se Zlínskem a na severovýchodě s Vizovickem.

První písemné zmínky o Ludkovicích pocházejí z roku 1412, kdy patřily ke Světlovu. Název se historicky vyvíjel od tvaru Lytkowitze (1412), až po Ludkovice (1872) Název obce odvozem od jména Ludek (ves lidí Ludkových). Název místní části Pradlisko je odvozen od pradliska, místa na potoce kde se pere. Pradlisko rovněž od roku 1594 náleželo ke Světlovu. V letech 1850 – 1976 patřilo k obci Řetechov, v letech 1976 – 1980 bylo součástí Luhačovic a od roku 1980 je součástí Ludkovic.

Z historických památek v Ludkovicích a okolí je třeba uvést „BOŽÍ MUKU“ z roku 1692 a kamenný kříž na návsi v Ludkovicích z roku 1761.

Obec je zapojena do akce Plán obnovy venkova. V jejím rámci dochází k úpravám, zaměřeným ke zlepšení životního prostředí – jako jsou např. výsadba zeleně na návsi, opravy vjezdu u domů, úpravy prostor u autobusových zastávek a další. Kromě obecního vodovodu a další občanské vybavenosti je v Ludkovicích k dispozici sportovní areál pod přehradou, kde je i koupaliště. V obci se nachází rovněž moštárna a sušárna ovoce. Aktivní je zde myslivecké sdružení, které spravuje místní honitbu Honebního společenstva Ludkovice, Tělovýchovná jednota, která se zabývá sportovním děním v obci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ludkovice (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)