Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Petrovice (obec) [2472]



Ves Petrovice již v minulosti bývala významnou vsí. Nalézá se 20 km severozápadně od Hradce Králové ale patrně daleko starší než první reálná zpráva o ní.
Příkladně již k L. 1350 byl v této vsi farní kostel sv. Václava a tak známe také tehdejší pány Petrovic. Bohužel jen dle křestních jmen. Byli jimi snad dva bratři Jan a Gotharda bylo by bláhové se domnívat,že šlo o nějaké" místní šlechtice". Oba páni příslušeli některému z vůkolních rodů, bohužel není možné říci přesně ke kterému. Slovutný pan Jan však zemřel roku 1355 a tak jeho celé zboží i s jeho panským dvorcem získal slovutný Gotthard psaný na Petrovicích, který odešel na onen svět před létem 1375. K tomuto datu celé Petrovice získal Janův syn Včeslav. Svůj podíl zde měl ale i jeho bratr Mikuláš, jemuž nezbylo než si vystavět vlastní dvorec. Stejně tak musel učinit ale i jejich bratranec, syn Gotthardův,Petr. Ten byl také vlastníkem, nebo podílníkem na dílu s kostelem a držel k němu i právo podací. Farářem zde potom byl muž, možná též šlechtic z rodu tohoto, jménem Lutold, někdy uváděný jako Sitild. Všichni tři bratřenci tedy byli donátory tohoto kostela a to ještě léta 1386. Tento stav trval až do L. 1395 bez velkých změn, protože když zemřel mladší Mikuláš, tak jeho právo i díl převzal starší Včeslav. Včeslav byl také prvním stavitelem tvrze v Petrovicích. Své sídlo vystavěl na svém dílci a rázem tak držel dva dvorce a tvrz. Zemřel však léta 1395 a tak tento majetek podědili jeho synové Jan, Petra nejmladší Kuneš. Jan a Petr však své dílce L. 1402 odprodali a vzájemně směnili s bratrem Kunešem. Ze statku ovšem neodešli a všichni nyní sídlili na Kunešově části, která nyní obsahovala i onu tvrz.Zbývající část statku pak L. 1402 získal udatný a statečný rytíř Jan I z Dobrzenicz na Orlově, který tak držel všechny tři dvorce mimo tvrz. Tuto část rytíř z Dobrzenicz držel, ale jen do L. 1415 kdy ji odprodal urozenému Václavovi z Rýzmburka. Mezitím, léta 1410, zemřel slovutný Jan a léta 1413 i jeho bratr Petr. Na Petrovicích tedy zůstal sedět jen nejmladší bratr Kuneš, který stále držel svoji rodovou tvrz. Tu ale léta 1415 nakonec také prodal a ponechal si jen pozemkový díl tohoto statku. Majitelem tvrze se tak stal také pán z Rýzmburka, který již držel téměř celé Petrovice. Kunešuv pozemkový dílec nakonec držel ještě jeho syn Kuneš ml. z Petrovic a i on jej léta 1452 přenechal svým dědicům. Celou ves dále sjednotili páni z Rýzmburka a bud'jen oni, nebo ještě vnuci Kunešovi je společně léta 1488 odprodali.
Novým držitelem tohoto panstvíčka se tak stal slovutný vladyka Jiří Vlaštěk Z Voděrad. Od tohoto nižšího šlechtice převzali Petrovice jeho synové. Vlaštěk mladší z Voděrad a Jan Vlaštěk, kteří se již psali jako Petrovští z Voděrad. První z nich, Vlaštěk mladší se ale po čase dostal do velikých dluhů a svoji část byl nucen odprodat. O tři roky později bohužel to samé postihlo i jeho bratra Jana a tak celé zboží Petrovice nakonec získal urozený vladyka Hašek Zvířetický z Vartenberka. Ten dále tvrz odprodal slovutné paní Markétě Pecingarové z Klinštejna,která statek předala L. 1538 jednomu ze svých dědiců, rytíři Bedřichovi. Udatný a statečný rytíř Bedřich Pecingar z Bydžína k Petrovicím držel ještě Lodín, Suchou,Nerošov a platy na Sobětuši a Třesovicích a to vše až do své smrti L. 1551. Již za života svého otce,L. 1550 získalprávo na tento majetek jeho syn Mikuláš ml. Pecingar z Bydžína. Tento rytíř pak tvrz i celý statek odkázal svému synovi Bedřichovi ml. a dcerám Marii a Anně. Od nich však celé Petrovice odkoupil jejich bratr Mikuláš a L. 1593 je celé odprodal dalšímu panu rytíři, tentokráte Janovi Zylvarovi z Pilníkova na Žirči. Šlechtici jehož potomci žijí v Hradci Králové a okolí dodnes.
Rytíř Jan Zylvar se ale zúčastnil stavovského povstání a tak L 1622 musel emigrovat. Jeho Smidarské panství mu bylo zabaveno a on byl zbaven cti,hrdla a všech statků. A tak rytíř Jan přišel i o Petrovice. Ty jako výhodný konfiskát získala urozená Marie Magdalena Trčková z Lobkovicz a ihned je přenechala dle známé úmluvy vévodovi z Valdštejna. Právě v tomto období zaniká také tvrz, nevyužívaná a poškozená procházivšími vojsky. Tvrz jako hrazené panské sídlo tedy zanikla a při konfiskaci Valdštejnových panství po roce 1634 ‚ již nebyla ani uváděna. Tvrz bývala vodní, chráněna příkopem, z nějž se mělo dochovat malé jezírko, které je, nebo v nedávné minulosti bylo jedinou památkou na toto panské sídlo. Prameny uvádí že tato tvrz stávala v jihozápadní části vsi v areálu zemědělského družstva. Petrovická tvrz stávala bezmála 240 let a v její držbě se vystřídalo devět šlechtických rodů.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Petrovice (městská část) Liberec
obec, osada České Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice (osada) Jeseník
obec, osada Petrovice (obec) Bruntál
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Petrovice (obec) Hradec Králové
obec, osada Petrovice u Karviné (obec) Karviná
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice u Sušice(obec) Klatovy
obec, osada Petrovice (obec) Blansko
obec, osada Petrovice I (obec) Kutná Hora
obec, osada Petrovice II (obec) Kutná Hora
obec, osada Velké Petrovice (obec) Náchod
obec, osada Hraničné Petrovice (obec) Olomouc
obec, osada Praha - Petrovice (městská část) Praha hl.m.
obec, osada Petrovice (obec) Třebíč
obec, osada Petrovice (obec) Příbram
obec, osada Petrovice (obec) Rakovník
obec, osada Petrovice (obec) Znojmo
obec, osada Petrovice (osada) Jihlava
obec, osada Petrovice (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)