Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dešná (obec) [24665]



Geomorfologický relief ani půdní a klimatické podmínky nebyly příliš vhodné pro intenzívnější pravěké či středověké osídlení, přesto jsou na katastru obce známy dvě významné archeologické lokality z pozdní doby laténské (konec 1. století př.n.l.). Jde o opevněné výšinné hradisko púchovské kulturyv poloze Hrádek s nálezy depotů železných předmětů a dále o sídliště téže kultury v nedaleké trati Zlatná, kde byly již od minulého století nalézány zlaté keltské mince (tato lokalita byla v letech 1992 – 1993 narušena nelegálními výkopy). Traduje se pověst, že z Hrádku vede tajná chodba až na hrad Lukov, kterou dali vybudovat někdejší Lukovští páni.

Stopy sídliště z doby laténské se nacházejí pravděpodobně i na polích jihovýchodně od Hrádku. Ojedinělé nálezy kamenné sekerky svědčí o sporadickém osídlení tohoto území i ve starším období (neolit?, eneolit).


Původ názvu obce Dešná není zcela jasný, nabízí se dva výklady. Buď název vznikl podle stavebního materiálu – deska, nebo má název souvislost s potokem bohatým na vodu.

Poprvé se Dešná připomíná v roce 1373 v Zemských deskách kraje Olomouckého. V témže roce ji dosavadní majitelé, bratři Ondřej, Vojtěch a Vlk ze Šarova, prodali společně se Slušovicemi, Všeminou a Neubuzí a stala se součástí lukovského panství, kam patřila až do roku 1848. Poté byla Dešná součástí soudního okresu Vizovic od roku 1850 až do správních reforem v roce 1949. Pozemková kniha zde existuje od roku 1790.

Symboly obce byly vytvořeny z nedatované obecní pečeti, v jejímž pečetním poli je vyobrazena postava lukostřelce. Tato figura byla nejspíše přejata z erbu lukovských Nekešů z Landeka. Zelená barva symbolizuje lesnatý charakter krajiny.

V roce 1937 byl v obci zaveden telefon a o rok později byly vybudovány elektrické rozvody.

V roce 1940 se začala stavět silnice do Chrastěšova, která měla umožnit další spojení obce s okolím.

Po postižení obce povodní byla vybudována kanalizace a v roce 1972 pořízen i samospádový vodovod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Desná (město) Jablonec nad Nisou
obec, osada Dešná (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Desná (obec) Svitavy
obec, osada Dešná (obec) Zlín
obec, osada Dešná (část obce) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)