Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » pomník, památník » Pomník obětem války - Brněnské Ivanovice (pomník,památník)

Pomník obětem války - Brněnské Ivanovice (pomník,památník) [24598]



Vzpomínka hraje významnou úlohu ve všech společnostech a tradice pomníku, zbudovaného na počest významné osoby nebo události, se vyvinula již v starověkém Řecku z náhrobních kamenů, na kterých byla zachycena plastická podoba zesnulého. Jedná se tedy o sochařské nebo architektonické dílo určené (a to je smysl latinské etymologie slova monumenti) k uchování památky na významnou osobnost nebo událost. Slouží k zachování kolektivní paměti, a proto bývá zhotoveno z pevného a trvanlivého materiálu a umisťováno tak, aby bylo viditelné pro všechny návštěvníky i náhodné chodce, což má vliv nejen pro jeho lokalizaci, ale i na jeho rozměry a na vše, co může ovlivnit jeho vnější vzhled. Protože je pomník speciálně věnovaný památce na nějakou osobnost nebo událost, je v úzkém vztahu s povahou toho, co má připomínat, a toho, co jej předurčilo být pamětihodným; prezentuje se způsobem odpovídajícím této oslavné funkci.

V Brněnských Ivanovicích ( Nenovicích ) , ve středovém parčíku , Ivanovického náměstí stojí pomník Válka a odboj 1914 - 1918 . Pomník tvoří kvádrový stupňovitý kamenný podstavec nesoucí sochu ženy s dítětem v náručí a s dalším dítětem stojícím u nohou . V čelní straně podstavce je osazena černá žulová leštěná deska s rytým stříbrným nápisem :

Padlým z I. světové války 1914 - 1918 .

Nad ní je plastický kříž a po stranách letopočty 1914 a 1918 . Na bočních stranách jsou na kovových podkladech osazeny žulové desky s rytými , černě zvýrazněnými jmény padlých občanů . Zadní strana pomníku nese desku a nápisy :

Pomník obětem I. světové války 1914 - 1918 byl obhalen 28.10.1923 . Na tabulích bylo 55 jmen .

Autorem sochy akademický sochař František Fabiánek z Brna .

Pomník obnoven péčí místního zastupitelstva městské části Brno Tuřany . Autorem repliky původní sochy akademický sochař Miloslav Buřival z Brna .

Z textů vyplývá , že pomník prošel od svého prvního odhalení změnami . Původní desky se jmény padlých byly asi po roce 1945 odstraněny . Zřejmě obsahovaly nežádoucí jména občanů Brněnských Ivanovic ( Nenovic ) německé národnosti .

Úpravy pomníku byly ukončeny jeho znovuodhalením 28.10.1993 . Nyní je na tabulích 44 jmen .

František Fabiánek , akademický sochař a malíř , se narodil 14.října 1884 v Boskovicích v okrese Blansko . Vyučil se kameníkem v Boskovicích . Po absolvování kamenosochařské školy v Hořicích se stal žákem profesora Myslbeka na Akademii výtvarných umění v Praze . Jako talentovaný žák zde studoval v letech 1905 - 1910 . V roce 1910 pobýval soukromě u A. Rodina v Paříži a v Itálii.

Tvořil v Brně kde žil v Masarykově čtvrti , působil Jevíčku a Hradci Králové . Do Hradce Králové přišel Fabiánek roku 1911 a zůstal ve městě do roku 1914 . Pobýval v Bílovicích nad Svitavou , kde uprostřed přírody nacházeli inspiraci i jiní malíři a sochaři .

Převážnou část jeho díla tvoří monumentální plastika pro architekturu, podobizny a drobná žánrová plastika zvláště pomníků .

Výběr z jeho díla :

Je autorem sochařské výzdoby dětského pavilonu zemského sanatoria v Jevíčku . Vytvořil tři karyatidy , tři sochy z betonu nad posledním patrem Galerie moderního umění Hradeci Králové nesoucí římsu věžovitého rizalitu . Pro několik budov v Hradci Králové navrhl bohatou figurální výzdobu: portál činžovního domu Františka Černého v Šafařikově ulici nebo skupinu karyatid na domě stavitele Novotného proti budově filozofické fakulty hradecké univerzity. Známé jsou Fabiánkovy podobizny doktora Klumpara, Rudolfa Němce a paní Holečkové .

Vytvořil čtyři bronzové reliéfy svatých evangelistů na kazatelně kostela sv.Augustina v Masarykově čtvrti v Brně .

Pomníky : P. Křížkovského v sadech pod Špilberkem v Brně 1925 , dr. J. Hlávky , sochy T. G. Masaryka v Karviné a Šumperku 30. léta , pomník válka a odboj 1914 - 1918 a oběti I.světové války v Brněnských Ivanovicích , Světlonoška v Boskovicích

Pamětní desky : ve Starém Lískovci , deska uvádí jména padlých ruských legionářů , odhalena 2. 6. 1935. Portrétní medailon na pomník místnímu faráři ve Tvarožné Václavu Kosmákovi vybudovaný v roce 1923

Provedl sochu sv. Václava , dominantu vrchu Kotouče a Národního parku se sochami osobností z roku 1929 . Odhalena byla roku 1932, po okupaci v roce 1939 byly zničeny české nápisy a pomník poškozen, po roku 1948 došlo k devastaci. Věrnou kopii zhotovil sochař Jan Kozel. Dne 6.srpna 1994 byl pomník znovu odhalen a vysvěcen.

František Fabiánek zemřel 03. 12. 1967 v Brně ve věku 83 let .

Miloslav Buřival , akademický sochař se narodil 01.10.1930 v Brně v okrese Brno - město .

Místem působení je Brno a obec Kořenec , kde je Miloslav Buřival prezidentem Sokrates Golf & Country clubu . Je mladý golfový klub, registrovaný od dubna 1999 . Dne 28.03.2008 bylo otevřeno postavené hřiště a architektura hřiště i staveb nese rukopis prezidenta klubu akademického sochaře Miloslava Buřivala , Zde tvůrci plně pochopili význam vedlejších staveb .Před klubovnou -srubem, už tak architektonicky výjimečnou stavbou , stojí jím navržená obrovitá socha připomínající golfistu radujícího se z povedeného patu. A to ještě najdeme v Kořenci další libůstku, kamenný můstek na devaté jamce, který tu byl zjevně postaven jen proto, aby připomínal legendární můstek přes potok Swilcan Burn v St. Andrews.

Pro pomník obětem I. světové války v Brněnských Ivanovicích na Ivanovickém náměstí vytvořil repliku původní sochy od Františka Fabiánka .

Navrhl a vytvořil pamětní desku Jiřímu Pelikánovi na budovu muzea v Kořenci . Byla odhalena v roce 2004 .

Prezident Sokrates Golf & Country klubu akademický sochař Miloslav Buřival oslavil v roce 2008 v pohodě 78. narozeniny .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)