Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » přehrada, rybník, jezero » Horusický rybník (rybník)

Horusický rybník (rybník) [24577]



Jedná se o poslední rybník na Zlaté stoce, která o necelý kilometr dále vtéká do Lužnice. Rybník je výjimečný tím, že více vody než z tohoto umělého kanálu získává z vlastního povodí. Jeho největším přítokem je Bukovský potok. Přítok od Bošileckého rybníka souvisí z větší části se Zlatou stokou. Výpust tvoří tři dřevěné trouby hrazené dřevěnými lopatkami.

Horusický rybník je třetím největším rybníkem nejen v Jihočeském kraji, ale i v celé České republice. Prostírá se v okrese Tábor 3 až 5 km jihozápadně od Veselí nad Lužnicí na levé straně hlavní silnice č. 3 a železniční trati č. 220 z Prahy do Českých Budějovic. Hráz, po které vede silnice z Veselí nad Lužnicí do Třeboně, je dlouhá 714 m, vysoká 11 m a rostou na ní staré duby. Kromě nejhlubšího místa u hráze (6 m) je rybník mělký (1,6 m), což svědčí chovu ryb. Vodní plocha má rozlohu 440,20 ha.

Rybník byl podle návrhu Štěpánka Netolického vybudován na Bukovském potoce v roce 1512. V místech dnešního rybníka bývala ves Oslov. Jakub Krčín dále zdokonalil hráz, ale rybník nerozšiřoval ani jinak neupravoval, jak bylo pro něj typické. Rybník se jmenuje se podle vesnice Horusice (dnes část města Veselí nad Lužnicí) na jeho severním břehu.

Na rybníku v zimě vyskytuje orel mořský. V jihovýchodní části rybníka byla zřízena národní přírodní památka Ruda na ochranu rozsáhlého rašeliniště. V západní části rybníka je pak přírodní rezervace Horusická blata.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)