Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » pomník, památník » Památník Peter Jilemnický - Adamov (pomník,památník)

Památník Peter Jilemnický - Adamov (pomník,památník) [24559]



V Adamově, nad sídlištěm Ptačina, stojí na ulici Ronovské základní škola. Přístup je k ní zdola přes přechod na silnici do Útěchova a potom schodištěm, které se na podestě rozděluje do dvou ramen. Nad ní na římse opěrné zdi z umělého kamene stojí na vysokém štíhlém, vzhůru se rozšiřujícím podstavci kovová busta Petera Jilemnického.

Spisovatel Peter Jilemnický v Adamově pobýval v letech 1928 - 1929. V Adamově byla ve druhé polovině 50.let 20. století vystavěna jeho bysta a na jeho počest pojmenovaná ulice v nové výstavbě na sídlišti Ptačina.

Kolem lokality nevede žádná ze značených turistických cest. Nejbližší je žlutá značka začínající na železniční stanici Adamov a tvořící po části Moravského krasu okružní trasu přes rozhlednu Alexandrovka, Babice nad Svitavou, Býčí skálu, Máchův památník, na železniční stanici Adamov - zastávka a do Vranova.

Peter Jilemnický byl slovenský spisovatel, novinář a učitel. Narodil se v Kyšperku v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji. Do roku 1950 mělo město název Kyšperk podle stejnojmenného hradu Kyšperk, ze kterého jsou dnes patrné jenom zbytky, dnes se město jmenuje Letohrad. Peter se narodil 18. března 1901, v rodině strojvedoucího a měl dva sourozence, bratra Jindřicha a sestru Marii. Vzdělání získal v měšťanské škole škole v Kyšperku a v Červené Vodě, potom pokračoval na Střední zemědělské škole v Chrudimi, ale maturoval na učitelském ústavu v Levicích, dva roky studoval i na Státním ústavu žurnalistiky v Moskvě.

Po ukončení studií pracoval jako učitel v Česku i na Slovensku, jako redaktor Pravdy v Ostravě, v roce 1945 nastoupil na „Povereníctvo školstva a osvety“ jako vedoucí oddělení pro děti a mládež, v roce 1947 byl jmenován stálým delegátem Slovenského výboru v Bělehradě a v roce 1948 se stal kulturním atašé československého velvyslanectví v Moskvě. Zde v Moskvě také 19. května 1949 zemřel .

S literární tvorbou začal ještě za středoškolských studií. Začínal jak psaním poezie tak prózy a své dílo zveřejňoval v Mladých proudech. V jeho práci bylo zpočátku možno zpozorovat prvky expresionismu, později pak silné sociální cítění, autobiografické prvky a politické názory, ale i lyrika a popisy přírodních krás. Napsal 13 knih, ale velká část jeho díla zůstala jen v rukopisné formě. Publikoval i pod pseudonymy Al Arm, Peter Malý Peter Hron. Publikoval i ve více časopisech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)