Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přehrada - Vír (přehrada) [24542]



Vírská přehrada je největší vodní plochou na řece Svratce . Rozlévá se na rozhraní Žďárských vrchů a Nedvědické vrchoviny. Přehrada jejíž přehradní zeď zadržuje přes 6 km dlouhé jezero s objemem 56 milionů krychlových metrů a vytváří přehradní jezero o rozloze 232ha byla vybudována v letech 1947 - 57. Nádrž Vír I slouží k zachycení povodní a jako zdroj pitné vody pro severní část okresu Žďár nad Sázavou a jako doplňkový zdroj pro Brno . Přehrada spadá do 1. stupně hygienické ochrany a tak koupání, rekreace a rybolov jsou zakázány. Přehrada je současně využita k pohonu hydroelektrárny se dvěma turbínami a je tam také malá čistící stanice vody. Přehradní jezero , ležící v úzkém hlubokém údolí, zaplavilo bývalé obce Chudobín, Hamry, a část Korouhvice. Po její levé straně vede silnička z Víru přes Hluboké a Veselí na Dalečín. Pravá strana bývala uzavřena, dnes po ní ale vede naučná Svratecká hydrologická stezka pro pěší a cyklisty do Dalečína. V zimním období bývá uzavřena ocelovou brankou na hrázi.O kus dál prochází přes obec Karasín s rozhlednou červená turistická značka spojující Dalečín nad hranicí vzdutí přehrady s obcí Vír pod její hrází . Červená Vírem průběžně prochází , ostatní značené cesty zde začínají . Modrá vede na Javorův kopec , zelená do Velkého Tresného a žlutá do Pivonic pod zříceninu hradu Zubštejna . Do komplexu přehrady patří i vodní nádrž Vír II .

Vodní nádrž Vír I.

Vodní nádrž Vír I je mohutná přehrada na řece Svratce nad obcí Vír.

Hráz je betonová gravitační o celkové výšce 71 m , ode dna po přeliv 66,2 m , šířka koruny hráze je 9 m a délka hráze je 390 m .

Stálé zadržení je 3,800 milionů m3 vody , zásobní prostor 44,056 milionů m3 . Plocha jezera činí 232ha .

Elektrárna je osazena dvěma Francisovými turbínami , jejich výkon je 2x 6,0 MW , hltnost je 2x 12,0 m3/sec .

Vodní nádrž Vír II.

Vodní nádrž Vír II. je malá přehrada na řece Svratce postavená roku 1954 pod obcí Vír .

Hráz je desková železobetonová členěná typu Ambrusen . Její výška ode dna je 11 m , šířka koruny hráze činí 1,4 m a délka 165 m .

Stálé zadržení je 0,042 milionů m3 vody , zásobní prostor je 0,186 milionů m3 , plocha jezera je 12,5 ha .

Hydroelektrárna je umístěna za meandrem řeky a s přehradním jezerem je propojena tunelem . Je osazena jednou Kaplanovou turbínou o výkonu 0,730 MW , hltvost činí 1,7 - 8,0 m3/sec .

Hlavním úkolem stavby je vyrovnávání toku z hlavní přehrady vodní nádrž Vír I. .

U tělesa hráze leží osada Hamry u Víru. Na kopci nad nádrží se náchází torzo hradu Pyšolec.

Řeka Svratka patří k významným českým a moravským řekám . Svým horním tokem vytváří linii staré zemské hranice mezi Čechami a Moravou . Pramení na Křivém javoru na východním úbočí Žákovy hory ve Žďárských vrších v nadmořské výšce 760 m . Druhý významný pramen vzniká u hájovny Blatky , někdy bývá značen jako Břimovka . Svratka teče od svého pramene nejdříve k severu, pak se však stáčí na východ a posléze na jihojihovýchod až jih . Protéká Českomoravskou vrchovinou, směrem po proudu se postupně zahlubuje a vytváří jedinečnou údolní scenérii, obklopenou strmými vrchy . Taková je krajina na jejím středním toku v okolí Nedvědice i níže u Doubravníku a Borače až k Tišnovu . Celá tato oblast je zahrnuta do přírodního parku Svratecká hornatina . Dále teče Boskovickou brázdou , Bobravskou vrchovinou, Brnem a Dyjsko-svrateckým úvalem, kde po 174 km vtéká do střední věstonické nádrže vodního díla Nové Mlýny . Zde ve výšce 170 m.n.m. se spojuje jako levobřežní přítok s řekou Dyjí .

Plocha povodí Svratky činí 7118,7 km², průměrný průtok u ústí je 27,24 m³/s . Nejvýznamnějšími přítoky jsou pravostranná říčka Loučka u Tišnova a levostranná řeka Svitava pod Brnem .

Pojmenování Svratky pravděpodobně vychází ze staročeského slova „sworti“ – vinout se . V nedávné minulosti byla také nazývána Švarcavou od německého slova schwarz - černý . Voda v řece bývá tmavá a její temnou barvu popisuje Vítězslav Nezval v básni Na břehu řeky Svratky .

Tok Svratky je na třech místech uměle přehrazen:

vodní nádrž Vír I., říční km 114,9

vodní nádrž Vír II., říční km 111,6

vodní nádrž Brno, říční km 56,2

Jedná se o řeku vodácky využitelnou . Vodácky využívaný je úsek řeky mezi vodní nádrží Vír II. a Doubravníkem, pod kterým pak řeka protéká pěkným údolím se skalami . Za vyššího stavu vody je možné řeku sjet už z Milov , kde je řeka rychle tekoucí a úzká . Mezi vodními nádržemi Vír I. a II. je vybudován krátký slalomový kaná l, sjízdný pouze při chodu vodní elektrárny .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)