Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » historická budova » Stará škola - Doubravník (historická budova)

Stará škola - Doubravník (historická budova) [24528]



Není spolehlivých záznamů, kdy byla budova staré školy vedle kostela Povýšení svatého Kříže postavena. Patří však k historickým budovám na náměstí a s nimi tvoří součást Městské památkové zóny v Doubravníku. Její osudy byly během uplynulých desetiletí někdy až příliš pohnuté. Zde je nahlédnutí do její historie.

Historie vyučování v Doubravníku sahá až do dávných časů školy u doubravnického kláštera a výuka pokračovala i po jeho zrušení v 15. století. Zápis z roku 1686 hovoří o působení rektora, což dokazuje, že zde byla vedena škola. V pozdější školní kronice z roku 1803 se píše: "Hned od začátku, než škola v Doubravníku vystavěna byla, děti v rathousu v jedné světnici se vyučovaly..."

Roku 1728 dal nový majitel panství hrabě Stockhammer vystavět v Doubravníku poschoďovou školu. Bylo to pravděpodobně zvýšení budovy o jedno patro. V přízemí bydleli starší, chudobní a nemocní lidé podporovaní šlechtou a kostelními nadacemi. Krásně klenutá místnost v přízemí na východní straně, byla staršího původu, než budova samotné školy. Budova byla po zdravotní stránce naprosto nevyhovující. Místnosti byly vlhké, ponuré, špatně osvětlené, nedostatečně vytápěné a přeplněné žactvem. Po dokončení výstavby nové školy v Doubravníku v roce 1903, bylo na staré škole opět zřízeno bydlení pro chudobné a staré lidi.

Po druhé světové válce bylo mnoho plánů na opravu a využití budovy staré školy, ale nebyly z mnoha různých důvodů realizovány .

První návrh byl věnovat budovu kulturním účelům a zřídit v ní muzeum staré školy, jaká byla v 18. - 19. století . V Doubravníku bylo totiž zachováno velké množství školního inventáře lavice, tabule, obrazy, knihy a veškeré školní spisy od sedmdesátých let 19. století . Státní památkový úřad vydal prohlášení, že si budova jako kulturní památka opravu sice zasluhuje, ale prostředky z památkového úvěru jsou tak omezené, že podporu zkrátka nelze udělit . Toto rozhodnutí ukončilo možnost aby v Doubravníku bylo zřízení opravdové staré školy, jaká je dnes k vidění např. v Polné.

V roce 1946 projevila zájem o využití budovy firma Baťa ze Zlína a hodlala v přízemí zřídit dílnu a byt pro zaměstnance. Později firma sdělila, že oprava budovy by byla neúnosně drahá a o pronájem nemá zájem.

Místní národní výbor navrhl starou školu přebudovat na Kulturní dům pro pracující, kde by byl archív a spolkové místnosti pro hasiče, svaz zemědělců a Učňovskou besídku. Státní památkový úřad s tím souhlasil s dovětkem, že finanční prostředky poskytnout nemůže. Místní národní výbor sám z vlastních prostředků k opravě přistoupit nemohl a hledal tedy jiné řešení.

Po roce 1948 se jednalo o novém umístění poštovního úřadu, četnické stanice a poradny pro matky a kojence. Zástupce poštovního ředitelství souhlasil s umístěním poštovního úřadu v přízemí a Zemské velitelství sboru národní bezpečnosti mělo zájem o zřízení četnické stanice v poschodí. Žádosti doložené potřebnou dokumentací a plány s vyčíslením rozpočtů byly předloženy Okresnímu národnímu výboru v Tišnově 17. listopadu 1948 s výhledem, že projekt bude zařazen do státního 5-ti letého plánu . Ale referent adaptaci budovy do 5LP nezařadil s odůvodněním "...že na to prostě zapomněl..." a doporučil budovu zbourat.

Další pokus o záchranu staré školy proběhl v následujícím roce 1950. Cílem bylo přestavět celou budovu na tolik potřebné zdravotnické středisko. K adaptaci budovy však nedošlo.

Když bylo v roce 1950 konečně založeno v Doubravníku JZD, byla zvláštním rozhodnutím celá budova zabrána pro jeho potřeby. V poschodí byly zřízeny sýpky, v přízemí skladiště umělých hnojiv. Od té doby budova staré školy chátrala a nikdo se o její údržbu nestaral. MNV z důvodu , že jako majitel budovu nemohl užívat a JZD zase, že není majitelem. JZD ani nájem MNV neplatilo.

Neutěšený stav budovy pokračoval až do 30.6.1970, kdy byla prohlášena za národní kulturní památku, ale ani poté se o budovu nikdo příliš nezajímal. Celkové chátrání pokračovalo dalších 20 let.

Počátkem 90. let začaly ostré diskuse zda starou školu zbourat, či zachovat. Nakonec zvítězil názor, který prosazoval Leopold Mazáč za vydatné podpory Památkového ústavu v Brně, a bylo definitivně rozhodnuto budovu opravit. Projekt oprav zpracoval Ing.arch.Ševčík - firma PAMAR Brno. Z budovy měl být jakýsi kulturní stánek s kinosálem, výstavními prostorami a místním archivem. Práce na obnově započaly v roce 1991. Nejprve se zbudovaly nové stropní konstrukce a střecha. V roce 1993 finance došly a práce byly zastaveny. Dva roky nic nedělo a nedělalo.

V roce 1995 byla vyhlášena v obci Městská památková zóna a tak mohla obec v následujících letech čerpat finance na opravu budovy z tzv. Programu regenerace městských památkových rezervací a zón Ministerstva kultury ČR.

V roce 1996 schválilo tehdejší obecní zastupitelstvo záměr přestěhovat sem obecní úřad z nevyhovujících prostor staré radnice. Tento krok měl a má dodnes mnoho odpůrců, nicméně rozhodnutí je rozhodnutí. Podle přepracované projektové dokumentace byly v prvním patře byly prostory pro obecní úřad a v podkroví budovy zasedací místnost a obecní archiv. V letech 1996 - 2001 prováděla stavební práce spolehlivá a osvědčená firma Hospodářská činnost obce Doubravník pod vedením pana Kováře. Jen stěží lze vyčíslit množství odpracovaných hodin, objem vykonané práce a nezměrného úsilí, než se podařilo započaté dílo zdárně dokončit .

V červenci 2001 se konečně podařilo přestěhovat Obecní úřad Doubravník do nového působiště. V prvním poschodí se našly i prostory pro místní knihovnu - původní dům, kde byla knihovna byl prodán panu Peterkovi. V podkroví budovy je zřízena zasedací místnost, obecní archiv a depozitář státního archivu, které nezištně spravuje pan Vladimír Jirčík. Ke zkulturnění prostor přispěl svou měrou i místní řezbář Valtr Baxa, jehož tématická kompozice zdobí vstupní část budovy. V roce 2005 byla dokončena oprava fasády a budova se zaskvěla v plném lesku.

Budova staré školy je dnes právem považovaná za skutečnou ozdobu historického jádra městyse Doubravníku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)