Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » památný strom » památná lípa - Nedvědice (památný strom )

památná lípa - Nedvědice (památný strom ) [24527]



Nedvědice je malé městečko a rekreační letovisko v podhradí Pernštejna a pod východními vrcholky Českomoravské vrchoviny, severozápadním směrem od Tišnova. K městečku byla jako jeho místní část připojena malá osada Pernštejn a společně mají 1330 obyvatel. Nedvědice se rozkládají u soutoku Nedvědičky a Svratky a jsou obklopeny lesy přírodního parku Svratecká hornatina. V okolí městečka je několik lomů na mramor. Severozápadním směrem se nad městečkem zvedá vrchol Na Sedlátkách ( 535 m.n.m.) a na jeho východní stráni je roztroušena řada soukromých chat a penzionů. Hrad Pernštejn najdeme na kopci západním směrem nad městečkem a u vstupní brány do hradu roste památný strom tis červený, jehož stáří je odhadováno na 1000 let. Městečkem prochází silnice spojující Tišnov a Bystřici nad Pernštejnem a železniční trať na trase Brno - Nové Město na Moravě. Východním směrem od Nedvědice, na levém břehu řeky Svratky je chráněné území přírodní rezervace Nad Horou a tvoří jej skalnaté stráně nad tokem Svratky s výskytem teplomilných druhů rostlin a zakrslých doubrav. U tak zvané Císařské studánky rostou tři památné stromy a to lípy. Nedvědice je díky své poloze křižovatkou a výchozím bodem celé řady turistických tras. Prochází tudy dálková červená značka vedoucí ze Žďáru nad Sázavou až do Brna, dále zelená značka z vedoucí z Křetína do Lomnice u Tišnova, modrá značka z Bystřice nad Pernštejnem do Doubravníku . Začíná zde žlutá značka vedoucí kolem hradu Pernštejn do Věžné.

A tam , kde silnice se žlutou značkou začíná opouštět městečko stojí po pravé straně sevřena silničním asfaltem ze dvou stran památná lípa . Zasadili ji tam místní v roce 1918 na památku vzniku samostatné Československé republiky . Roste a je chráněna nejen státem , ale i kovovým pletivovým plůtkem na betonovém soklu . Ze strany od silnice před lípou je osazen pamětní kámen z nedvědického mramoru a na něm vytesána deska s nápisem 28.října 1918 LÍPA SVOBODY .

Za památné stromy je možno prohlásit stromy , jejich skupiny nebo stromořadí , které vynikají svým vzrůstem nebo věkem , tvořící významné krajinné dominanty , zvláště cenné dřeviny i nepůvodních druhů a v neposlední řadě i dřeviny historicky cenné , které jsou památníky historických událostí nebo se k nim vztahují různé pověsti a báje .

Při výběru stromu za památné je třeba zvážit jak důvody pro jejich ochranu , tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje . Za památný je možno prohlásit i strom již odumřelý nebo torzo stromu .

Památné stromy se vyskytují nejen v extravilánech a v okrajových částech měst a obcí , ale i přímo v jejich centrech a mnohdy tam sdílí těžký úděl v městském prostředí .

Památné stromy je zakázáno poškozovat , ničit a rušit v jejich přirozeném vývoji . Samozřejmě to platí i pro ostatní dřeviny i když nejsou chráněny státem . Každý památný strom má své ochranné pásmo , ve kterém není povolena žádná , pro památný strom škodlivá , činnost . Veškeré stromy , které byly na území České republiky vyhlášeny za památné jsou evidovány v ústředním seznamu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Praze . V terénu jsou tyto stromy označeny tabulkou s malým státním znakem ČR a nápisem památný strom nebo skupina památných stromů . Může být doplněna informační cedulí s údaji vážícími se k danému exempláři či exemplářům


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)