Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » most, akvadukt, viadukt » Krytý dřevěný most - Černvír (most,viadukt)

Krytý dřevěný most - Černvír (most,viadukt) [24522]



ČERNVÍR - silniční krytý most, dnes pouze pro pěší

Černvír je starobylá osada připomínaná již před rokem 1285 . Černvírský hrad stával na skalnatém ostrohu nad řekou Svratkou v místě dnešního kostela . A právě pod dnešním barokním (původně románským) kostelem je na silnici do Skorotic unikátní drevený most roubený, šindelem krytý o délce 32 metrů a šířce 2,6 metru. Přes Svratku najdeme ještě dnes kryté lávky v Prudké a Švařci; dříve byly i v Unčíně, Dalečíně a Strážku. Zdejší dřevěný most pochází z roku 1718 , tento letopočet je vysekán do dubového sloupku přibližně ve středu mostu na jeho dolní straně. Most je věšadlové příhradové konstrukce, sedlovou střechu na obou koncích uzavřenou valbičkami kryje na 24 krokvích štípaný šindel. Střecha je nesena 21 kolmými sloupky, které jsou uspořádány vždy v párech proti sobě. Parapet-brlení je 1,5 metru vysoký, nad ním je na obě strany 1 metr vysoký průhled na Svratku. Na vnější i vnitřní straně parapetu jsou krátké šikmé opěry, které bývaly v minulosti často poškozovány. Žel i na dřevěnou mostovku , mezi její trámy , bývaly vozky odhazovány nedopalky cigár a cigaret, což jednou způsobilo dokonce požár mostu. Naštěstí byl rychle uhašen lidmi z nedalekého mlýna. Na roubeném mostě se na sklonku 2. světové války, 25. března 1945, odehrála i přestřelka mezi německou policií a místními partyzány. Most z jedlového a dubového dřeva je v průměrné výšce 4 metry nad hladinou Svratky. Most byl často opravován . V roce 1971byla kompletně zrekonstruována šindelová střecha . V roce 1995 byla opravena poničená střecha za podpory obce, OPÚ a ČEZ, jak vypovídá pamětní tabule umístěná v čele mostu. V současné době se vyměňují již značně ztrouchnivělé dřevěné trámy . Vedle roubeného býval poblíž i ocelový most soustavy bailey, který je dnes nahrazen mostem železobetonovým. Přestože většinu dopravy přes Svratku převzal tento hned vedle stojící moderní silniční most, ten historický je stále využíván pěšími.Vírská přehrada na Svratce dnes roubené lávky a mosty chrání před nebezpečím vysoké vody.

Dřevěný krytý most v Černvíru je nejstarším objektem svého druhu na Moravě a je vzácnou technickou památkou.

Řeka Svratka patří k významným českým a moravským řekám, která svým horním tokem vytváří linii staré zemské hranice mezi Čechami a Moravou. Pramení ve Žďárských vrších na východním úbočí Žákovy hory v nadmořské výšce 760 m. Odtud teče nejdříve k severu, pak se však stáčí na východ a posléze na jihojihovýchod až jih. Protéká Českomoravskou vrchovinou, Boskovickou brázdou, Bobravskou vrchovinou, Brnem a Dyjsko-svrateckým úvalem, kde po 174 km vtéká do vodní nádrže Nové Mlýny a ve výšce 170 m se spojuje se s Dyjí.

Plocha povodí Svratky činí 7118,7 km², průměrný průtok u ústí je 27,24 m³/s. Nejvýznamnějšími přítoky jsou levostranná Svitava (u Brna) a pravostranná Loučka (u Tišnova).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)