Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » rezervace, přír.zajímavost » Přírodní park Baba - Kuřim (přírodní zajímavost)

Přírodní park Baba - Kuřim (přírodní zajímavost) [24508]



Přírodní park Baba je obecně chráněné území na ploše 854 ha , vyhlášené v letech 1990-1991. Celá lokalita je zónou klidu a častým cílem vycházek brňanů . Větší část přírodního parku leží v okrese Brno-venkov, menší část zasahuje do okresu Brno-město . Park tvoří asi 6 km dlouhý hřbet lesních komplexů v kopcovité krajině přibližně mezi Kníničkami, Medlánkami a Kuřimí. Turisticky je o něco méně navštěvovaný než nejbližší okolí přehrady, přesto je však zajímavým územím. Svým návštěvníkům nabízí především klid.

Celý park protínají turistické cesty . Červená z České , od železniční stanice vede do Jinačovic a Rozdrojovic kde značka končí . Modrá spojuje Ivanovice s Bystrcí , zelená pak z Řečkovic přes Jinačovice dál pokračuje do Veverské Bitýšky . Žlutá značka protíná Park po celé jeho délce z Medláneckých kopců do Kuříma . Na rozcestí Pod Chocholou se kříží tři značky a rozcestník se nachází asi uprostřed Parku . Proto jsou jeho souřadnice i souřadnicemi celého Parku .

Nejvyššími vrcholy jsou Sychrov (463 m) a Velká Baba (446 m). Mezi oběma vrcholy , stranou turistických značených cest jsou dvě studánky , Hrbáčova a Ivanovická . Celý hřeben má velmi omezené možnosti rozhledu, prakticky jen z lesních průseků dělaných pro vedení elektrického vedení . Na severozápadní straně Parku , na lokalitě U Marušky pramení několik studánek stejného jména a jejich vody napájejí nové rybníčky v areálu golfového hřiště Kaskáda , vybudovaného zde v roce 2006 . Nejpěknější panoramatický rozhled nabízela bezkonkurenčně Kuřimská hora (435 m) nedaleko odtud , na jejímž vrcholu jste si mohli připadat opravdu jako na horách . Ovšem mladý les, kterým je její vrchol porostlý, velmi rychle roste a zakrývá výhled . Jméno Baba bývá hojně využíváno v názvech kopců a hor často protáhlého tvaru, může to znamenat např. čarodějnice (důvod k pojmenování těchto míst však mohl být jiný).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)