Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » památný strom » Platan menší - Staré Brno (památný strom)

Platan menší - Staré Brno (památný strom) [24484]



Na ulici Hybešově v zahradě bývalé stomatologické kliniky, ve druhé části roste nádherný exemplář platanu javorolistého. Není sice tak mohutný, jako jeho soused přes plot (největší památný strom v Brně), ale svojí štíhlejší korunou dosahuje do stejné čtyřicetimetrové výšky. Protože je tvořen v podstatě dvěma kmeny na způsob písmene V jsou oba staženy ocelovým táhlem, zajišťující stabilitu obou částí při silném větru. Roste v proluce mezi dvěma secesními domy a okolí kolem něj nechali noví majitelé objektu velice pěkně upravit.

Za památné stromy je možno prohlásit stromy, jejich skupiny nebo stromořadí, které vynikají svým vzrůstem nebo věkem, tvořící významné krajinné dominanty, zvláště cenné dřeviny i nepůvodních druhů a v neposlední řadě i dřeviny historicky cenné, které jsou památníky historických událostí nebo se k nim vztahují různé pověsti a báje.

Při výběru stromu za památné je třeba zvážit jak důvody pro jejich ochranu, tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje. Za památný je možno prohlásit i strom již odumřelý nebo torzo stromu.

Památné stromy se vyskytují nejen v extravilánech a v okrajových částech měst a obcí, ale i přímo v jejich centrech a mnohdy tam sdílí těžký úděl v městském prostředí.

Památné stromy je zakázáno poškozovat, ničit a rušit v jejich přirozeném vývoji. Samozřejmě to platí i pro ostatní dřeviny i když nejsou chráněny státem. Každý památný strom má své ochranné pásmo, ve kterém není povolena žádná, pro památný strom škodlivá činnost. Veškeré stromy, které byly na území České republiky vyhlášeny za památné jsou evidovány v ústředním seznamu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Praze. V terénu jsou tyto stromy označeny tabulkou s malým státním znakem ČR a nápisem památný strom nebo skupina památných stromů. Může být doplněna informační cedulí s údaji vážících se k danému exempláři či exemplářům.

Platany jsou mohutné opadavé stromy z čeledi platanovitých. Rod Platanus zahrnuje přibližně deset druhů, z nichž většina roste na území USA a Mexika. Stromy dorůstající v dospělosti do 40 metrů výšky s korunou rozložitou o průměru kolem 35 metrů. Rovný kmen je krytý několika vrstvami borky, jež se postupně odlupuje a vytváří nápadné šedo, hnědo, žluto, zelené skvrny. Je okrasný touto typickou barevnou borkou. Stanoviště preferují slunné a chráněné, jsou dosti mrazuvzdorné. Jsou to hlubokokořenící strony a vyhovují jim půdy vlhké písčité, jílovité a vápenité. Kvetou v květnu načervenalým květenstvím hlávky, plody jsou nažky.

Je to hodnotná sadovnická dřevina a jejich využití spočívá v okrasné výsadbě jako solitéra do parků, velkých zahrad a k tvorbě stromořadí. Velmi dobře odolávají městskému znečištění, zasolení a snáší hluboké prořezávání, regeneruje. Proto se mnoho let používá do městské zeleně z důvodů čištění ovzduší. Platany začínají rodit nepravidelně ve věku kolem dvaceti let a stromy se dožívají věku několika staletí. V dnešní době jsou pěstovány v celé Evropě s vyjímkou jejích nejsevernějších oblastí. U nás se pěstuje hlavně platan javorolistý od roku 1835.

Platanové dřevo je světlé, barevné, používá se v truhlářství a na intarzie.

Množí se semeny nebo řízky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)