Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kersko (osada) [24457]



Kersko je označení osady, která je součástí obce Hradištko v nymburském okresu. Jedná se o lesní vesnici s velmi nízkou hustotou osídlení, ve které se nacházejí především rekreační chatky. V období první československé republiky bylo Kersko oblíbeným místem rekreace pražské vyšší vrstvy. Až v posledních letech se zde objevují rodinné domky se stálými obyvateli. V roce 2006 zde bylo evidováno 362 budov s přiděleným číslem popisným.

První zmínka o něm se objevuje v zakládací listině Břevnovského kláštera z roku 993, kde je zmínka o "Keřském ochozu". Byl to pozemek, který měl stanovené hranice a pravděpodobně na něm byla založena osada, která dostala název Kří. Další zmínky o Kersku jsou z roku 1356, kdy zde pan Boček z Kunštátu a Poděbrad založil kostelík Božího těla. Kolem něj vznikl hřbitov, kam Hradištko pochovávalo své zesnulé. Poslední bohoslužby byly konány roku 1780, pak kostelík chátral a roku 1789 byl zbořen. Zachovala se z něho klenutí oken, která byla použita jako oblouky vchodů u domů čp. 25,36 a 37 v Hradištku a jsou zde dodnes. V roce 1891 byly kosti zesnulých soustředěny do jednoho hrobu a na něm dal majitel panství, kníže Filip Hohenlohe, vztyčit litinový kříž.

V roce 1420, po bitvě u Vyšehradu se synové Bočka z Kunštátu přidali na stranu Pražanů a Táboritů proti německému císaři Zikmundovi Lucemburskému. Ten se za to mstil a podnikal ozbrojené výpravy na majetky vzbouřenců. Došlo k plenění zdejšího kraje uherskými oddíly jezdců, a tak se stalo, že zdejší osada Kří byla zcela zničena. Dnes ji připomínají jen nerovnosti v terénu.

Kersko je známé hlavně díky Bohumilu Hrabalovi, který zde léta žil spolu s 25 polodivokými kočkami. Natáčel se zde slavný film Slavnosti sněženek podle Hrabalovy předlohy. Hospoda Hájenka, známá z filmu, je stále v provozu. Nachází se zde také Lesní ateliér Kuba, kulturní centrum obce, ve kterém se každoročně odehrává řada výstav.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kersko (osada) Nymburk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)