Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » Boží muka, kříž, kaplička » Křížová cesta - Černá Hora (kaplička)

Křížová cesta - Černá Hora (kaplička) [24415]

Kulturní památka (KP)

Křížová cesta na kopci Paseka byla vystavěna nákladem Flory Friesové , manželky tehdejšího majitele panství Mořice Friese v roce 1864 . Skládá se ze čtrnácti litinových reliéfů odlitých v blanenských železárnách a zasazených do cihlových objektů podél cesty vedoucí od tehdejšího panského Dvora až k vrcholu Paseky . K vystavění objektů křížové cesty byly použity ručně vyrobené tvarové cihly z místní cihelny , pískovce na základy , opuky na stříšky zastavení a rámy obrazů .

Po skončení II. světové války se stav jednotlivých zastavení zhoršoval , kořeny lip nahnuly mnohá z nich a destrukci dokončili vandalové a polomy . Na počátku roku 1999 byla většina zastavení zčásti a nebo úplně zničena .

V podzimních měsících roku 1999 začala skupina mladých lidí čistit cestu vedoucí kolem jednotlivých zastavení , aby umožnila opravu celého souboru křížové cesty a terenních úprav kolem nich . V roce 2000 vzniklo občanské sdružení Sdružení pro Černou Horu a získalo z grantového projektu prostředky na opravu prvních dvou zastavení . Ostatní zastavení financovala postupně v průběhu let 2003 a 2004 společnost Lesy České republiky . Celá rekonstrukce byla ukončena v měsíci září 2004 . Při rekonstrukci byly použity původní materiály a byly doplněny upravenými materiály novými .

Křížová cesta je sakrálním a kulturním objektem a náleží k významným památkám Černé Hory a okolí . Cesta končí na vrcholu kopce Paseky u kaple Svaté Rodiny vystavěné ve 20. letech 18. století . V lesoparku vzniklém v 19. století je řada vycházkových cestiček , jež jsou po obvodu kopce propojeny se zámkem .

Postup návštěvníků křížovou cestou připomíná Kristovu pouť na Golgotu tak , jak je vylíčena v evangeliích . V tomto lze spatřovat hlavní účel vystavění objektů a duchovní myšlenku iniciátorky křížové cesty .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)