Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » pomník, památník » Pomník Hrdinům od Zborova - Blansko (pomník)

Pomník Hrdinům od Zborova - Blansko (pomník) [24403]



 
Pomník zborovského bojovníka zřejmě jediný na světě, stojí v moravském městě Blansku v parku na ulici Svatopluka Čecha. Pomník byl odlit ve třicátých letech ( r. 1933 ) v podniku ČKD Blansko. Pomník Hrdiny od Zborova byl v Blansku  za okupace uschován a po osvobození instalován na dnešním místě , v parku na ulici Svatopluka Čecha , 13.července 1947na počest 30. výročí bitvy  . Jeho autorem je akademický sochař , ruský legionář kpt. Karel Babka , člen české družiny , která tvořila základ pozdějších čs. legií v Rusku . Modelem mu byl legionář Bohumil Sypěna .

Stejný bronzový pomník vzniklý v blanenské slévárně byl určený pro Prahu .
Pomník zborovským hrdinům na Spořilově byl odhalen  29. 7. 1937 dopoledne v 9:00 hod při hojné účasti spořilovských občanů, sokolů, skautů a legionářů. Slavnostní projev přednesl účastník zborovské bitvy generál V. Petřík. Autorem pomníku je akad. sochař a ruský legionář kpt. Babka, architektonické řešení pochází od arch. Stanislava Režného. Vlastní socha byla odlita z jednoho kusu bronzu v umělecké slévárně v Blansku a vážila téměř 8 metrických centů.

Na čelní straně pomníku byly verše od Rudolfa Medka z básně "Zborov" a památný nápis na pomníku zněl: „Hrdinům od Zborova Čechoslovákům a Rusům na paměť 20. výročí slavné bitvy“.

Na nátlak okupačních úřadů byl pomník likvidován. Socha byla dne 26. července 1940 snesena a podstavec zbourán. Dne 27.7.1940 ve 3 hodiny a 15 minut odpoledne byl pomník nákladním autem Stavebního úřadu hl. města Prahy odvezen dle doslechu na Zbraslav. Zřejmě posloužil jako materiál pro zbrojní výrobu.

Obnovu pomníku legionářům na Spořilově pokládají občané za akt připomenutí těch nejlepších národních, vlasteneckých tradic českého národa.  Současně se obnoví pietní místo, kde byli pochováni čtyři padlí spořilovští bojovníci z Pražského povstání v květnu 1945.

Třetí stejná bronzová socha legionáře byla instalována ve východní Haliči a osud tohoto třetího pomníku je zcela neznámý.
 
BABKA  Karel
1880   -  26. 03. 1953

Karel Babka byl ruský legionář a účastník bitvy u Zborova , dosáhl hodnosti kapitána . Jako akademický sochař a medailér působil počátkem 20. století. Začátkem čtyřicátých let se stal nedlouho před zákazem činnosti předsedou Místní jednoty Československé obce legionářské .

Výběr z díla :

Socha Hrdiny od Zborova pro Prahu , Blansko a Halič

Bronzová plaketa od akademického sochaře Karla Babky zdobí hrobku českého podnikatele Emila Geistliche , který je pohřben v Bašce na ostrově Krku ( Chorvatsko ) na hřbitově u sv. Ivana 

Ze sbírek hasičského sboru obce Proseč byla v roce 1934 pořízena pamětní deska obětem 1. sv. války, zhotovena z bronzu na návrh akademického sochaře Karla Babky za téměř 5000 Kč a umístěna v budově obecné školy na náměstí .

Pamětní deska Zdeňka Klímy odlitá v blanenských železárnách a umístěná na jeho domě v Hybešově ulici v Blansku , je též údajně dílem Karla Babky , akademického sochaře a legionář autora slavného blanenského pomníku Bojovníka od Zborova.

Medaile vydané Českou Numismatickou Společností : Palacký František, 150.výročí narození a 100.výročí říšského sněmu    
v Kroměříži, BL(1948) - Postava Fr.Palackého, opis, sign./sněmovní síň, sign., Br 60mm v etuji , autor Karel Babka

Medaile Země koruny České , Československo 1918 - 1992 : Praha, chrám sv.Víta, BL, JS Celkový pohled, sign., stříbrný lehký kov 94x87mm , autor Karel Babka

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)