Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Říkovice (obec) [24105]



Obec Říkovice leží 8 km jižně od Přerova. Její katastrální území měří 385,44ha, v obci žije 450 obyvatel.  První zmínka o Říkovicích byla uvedena v biskupské listině Bruna ze Šaumburku z roku 1274.

Od roku 1476 do roku 1786 držel Říkovice rod Říkovských z Dobrčic. Po vymření tohoto rodu byly Říkovice několikrát prodány, až v roce 1854 přešly do vlastnictví rytířů Chlumeckých. Ti pak po roce 1918 rozprodali svůj majetek a odstěhovali se do Rakouska.    

Nejstarší památkou v Říkovicích je socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1719, která byla v roce 2000 restaurována a přemístěna do zastavěné části obce.    

Budova bývalého zámku byla přebudována na základní školu, která sloužila svému účelu až do r.1978. Nyní je zde umístěna mateřská škola, místní knihovna a klubovna mládeže. Jedna  třída slouží ženám ke cvičení.    

Společenské dění v obci zajišťují: fotbalový oddíl TJ Sokol, Sbor dobrovolných hasičů, myslivecké sdružení Olšina, klub mládeže Juvena a tenisový klub Bohuš. Závažným nedostatkem při pořádání kulturních akcí je skutečnost, že v obci není k dispozici větší společenská místnost a tak se tyto akce pořádají jen v letních měsících v parku u MŠ


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Říkovice (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)