Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » architektonická zajímavost » Brněnská trojčata - Brno (architektonická zajímavost )

Brněnská trojčata - Brno (architektonická zajímavost ) [23945]



Komplex administrativních budov začal postupně vznikat od poloviny 60. let 20. století . První projektové zpracování a první smlouvy byly připravovány v roce 1966 a budova s označením " B " byla postavena jako první . Uživatelé ji počali používat v roce 1972. Druhou budovou , která vyrostla na ploše nedaleko Veveří ulice byla budova " A " . Ta začala sloužit v roce 1975 . Poslední velká stavební etapa představovala výstavbu budovy " C " a spojovacího objektu . Tyto části byly dokončeny v roce 1979 . Poslední stavební činností byla nástavba a úprava haly trafostanice , která zde začala pracovat v roce 1987 .

Komplex administrativních budov je dílem projektové kanceláře Stavoprojekt Brno pod vedením ing.arch.Zajíce .

Výškové budovy mají 2 podzemní patra a 19 podlaží nadzemních . Dvě z budov jsou tvořeny železobetonovými konstrukcemi se ztužujícími monolitickými jádry kolem výtahových věží , třetí budova je ocelové konstrukce s monolitickými ztužujícími prvky kolem výtahů . Fasádu tvoří , v té době hojně používané tzv. boletické panely . Každá z budov disponuje čtyřmi rychlovýtahy řízenými systémem vyhodnocování pro optimální ekonomický provoz . Při rozměrech věží 24 x 22 metrů nabízí každé z pater 425 m2 užitné plochy kanceláří a zázemí . Ve spojovabím dvoupodlažním objektu se střetávají komunikační cesty z každé věže . Je tu informační centrum , které návštěvníkovi poradí , jsou tu v přízemí obchody a druhé podlaží je tvořeno prostorami Československé obchodní banky .

Budovy představovaly ve své době ojedinělé architektonické ztvárnění výškových budov s centrálním spojovacím koridorem . Jsou od svého vzniku charakteristikou dominantou místní části - Žabovřesk viditelnou z mnoha úhlů města Brna . Obyvatelé si na ně postupně zvykli a po postavení Světového obchodního centra v New Yorku , se pro ně vžilo označení Brněnská trojčata .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)