Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » obec, část obce (osada) » Albrechtice u Rýmařova (osada)

Albrechtice u Rýmařova (osada) [23906]



Albrechtice u Rýmařova , německy Olbersdorf , Albrechtsdorf , zaujímají polohu v širokém , mělkém údolí po obou stranách Albrechtického potoka v Moravskoslezském kraji v okrese Bruntál asi 5 km východně od Rýmařova . Od roku 1961 jsou částí obce Břidličná v okrese Bruntál .

První stopy osídlení v oblasti se objevují až v posledních stoletích před naším letopočtem , protože tento kraj s extémním klimatem neposkytoval zemědělcům vhodné podmínky . Přišli Keltové rýžující zlato v řekách a po nich Germáni . Oblast Jeseníků byla osídlována slovanskou populací v polovině 13. století za Přemyslovců . Po ní následovala ke konci století kolonizace německá . Rozvoj kraje ukončily krvavé boje mezi moravskými markrabaty během 14. století .Po době dalšího rozkvětu ve století 15. byla pak , během uherských válek , oblast zpustošena a mnohá sídliště zanikla navždy . V protihabsburském odboji v letech 1618 - 1620 zůstali lidé věrni českým a moravským stavům . Po 30. leté válce zůstal kraj vylidněný , zchudlý a vystavený tvrdé rekatolizaci . Po roce 1721 se obnovuje hospodářství a rozvíjí se manufakturní výroba .

Podle většiny pramenů je tato kolonizační ves připomínána poprvé v roce 1320 . Pouze jediný pramen uvádí , že osídlení v Albrechticích sahá až do roku 1120 . Jako léno olomouckého biskupa byla ves majetkem církve , později připadla k sovineckému panství Řádu německých rytířů a náležela k němu do zrušení patrimoniální správy . Z roku 1351 jsou zmínky o obci jako o farním místě a o faře samotné se píše až od roku 1665 . Ta byla po 30. leté válce po zpustnutí vsi znovu obnovena . V roce 1797 byla na náklady Řádu uprostřed vesnice postavena nová fara .

Uprostřed obce stojí nyní zarostlý a zpustlý barokní kostel s hranolovou zvonicí nad západním průčelím . Je zasvěcen Nejsvětější Trojici . Pochází z roku 1752 a stojí na místě starého vyhořelého kostela z roku 1655 . Kolem něj se rozkládá hřbitov se zdí z lomového kamene vymezující celý areál . Hřbitov s márnicí je ukázkou hrozné devastace .Vedle zřícenin fary stojí bývalá škola . Albrechtice měly kostel již v roce 1351 , byl to kostel dřevěný a stál na místě pozdější farní stodoly . V roce 1655 byl postaven kostel nový a obec se stala samostatnou farností . Od svého postavení sloužil kostel Řádu německých rytířů . V roce 1672 jsou Albrechtice uváděny jako farnost s filiálkami v dominiu Sovinec , Řádu německých rytířů . Roku 1751 kostel vyhořel neopatrností farářovou a po požáru byl již v následujícím roce 1752 znova postaven " z dobrého kamene a šindelem krytý " . Dispozičně se jedná o jednolodní sálovou stavbu podoby latinského kříže , která je ukončena mělkou apsidou . Hranolová zvonice byla osazena dvěna zvony k nimž roku 1821 přibyl třetí . Z roku 1885 pochází zmínka o vytvoření nové křížové cesty v Albrechticích a sousedním Stránském . Podle některých místních obyvatel byl kostel funkční ještě v roce 1970 nebo 1971 . Kousek odtud nad odbočkou ze silnice ke hřbitovu stojí malá otevřená udržovaná kaplička , nedávno obnovená místními lidmi .

Před rokem 1945 měla obec 279 obyvatel , po vysídlení téměř zanikla . Zástavba je dramaticky prořídlá , tvoří ji převážně chalupářsky upravené zbytky usedlostí . Několik soukromých zemědělců se věnuje chovu na pastvinách v okolí obce .

Není mi známo , že by obec měla obecní znak .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Albrechtice u Rýmařova (osada) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)