Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » obec, část obce (osada) » Albrechtice u Frýdlantu (část města)

Albrechtice u Frýdlantu (část města) [23905]



Albrechtice u Frýdlantu, německy Olbersdorf, leží na silnici číslo 13 mezi Dětřichovem a Mníškem v Libereckém kraji v okrese Liberec. V obci není evidována žádná ulice, adres je zde evidováno 119. Část katastru obce zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Jizerskohorské bučiny chránící vegetace silikátových skalnatých svahů a společenstva středoevropské subalpinské bučiny. Kvalitu ovzduší zde sleduje stacionární stanice Českého hydrometeorologického ústavu.

Obec v průběhu své existence prošla těžkými dobami, které se odrazily i na názvu obce . Když v 15. století Albrechtice vyhořely nazývaly se po požáru Pustý Oldřichov. V roce 1813 probíhaly v okolí Frýdlantu, Albrechtic, Mníšku a Kunratic válečné boje mezi koalicí vojsk Rakouska, Ruska, Pruska a Švédska s vojsky Napoleona. V tomto střetnutí byl Napoleon ještě vítězem. Padlým rakouským a uherským vojákům byl odhalen v roce 1913 v nedalekých Kunraticích pomník. Boje roku 1813 skončily v říjnu u Lipska "Bitvou národů".

V Albrechticích je středně velká kaple s věžičkou, žel stavba je poškozená. Při opravě střechy se v kopuli nalezly uložené listiny z let 1871 - 1930. Písemný materiál zpracovala Helena Pospíšilová a obrazovou částí doplnil Vladimír Limberský. Celé dílo nese název Poselství z kapličky. Severně od obce na zničeném hřbitově stávala ještě jedna kaple, ale z té se dochovalo do dnešních dnů jen několik rozhozených cihel. U silnice se nachází kamenný historický milník.

Nedaleko obce na Lysém vrchu se ze starého větrného mlýna zachovalo minimální torzo nad základy. Mlýn však má své následníky a pokračovatele v šesti větrných elektrárnách, které při vhodných podmínkách "melou" elektřinu. Kousek dál na západ u Horního Vítkova je vybudována dřevěná tvrz tak, jak asi vypadalo sídlo velmože v průběhu 11. a 12. století.

V Albrechticích končí Jizerská magistrála dlouhá 42,3 km a která vede od hraničního přechodu Jizerka - Orle. Místy je cesta zpevněna hatěmi z dubového dřeva, kterého se spotřebovalo skoro 200 kubíků. Magistrála navazuje na sousední stezky, které jsou součástí multifunkční turistické magistrály Nová hřebenovka. Ta má v budoucnu propojit Krkonoše ze Špindlerova Mlýna s Jizerskými a Lužickými horami.

V zimních měsících probíhají v Albrechticích kurzy snowkitingu, což je adrenalinová jízda na lyžích za tažným drakem. Tvrdí se, že je zde ideální snowkitingový revír.

Není mi známo, že by obec měla obecní znak.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Albrechtice u Frýdlantu (část města) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)