Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Adamov u Karlovic (osada) [23783]



Adamov , v 19. století Adamstál , německy Adamsthal , polsky Adamów je samota u Karlovic v Moravskoslezském kraji okrese Bruntál , katastrální území Adamov u Karlovic . Nejbližší větší město ležící poblíž je Vrbno pod Pradědem .

Adamov byl samotou a domovem lidí do poloviny minulého století . Samota žila v sevřeném údolí mezi obcemi Karlovice a Jelení a jejími obyvateli byli sudetští Němci . Po skončení druhé světové války došlo k jejich odsunu a na jejich místa přišli noví osídlenci ze všech koutů republiky . Ti tu nežili dlouho , sotva pár let . Pak byla stavení srovnána se zemí . Zbyly jen náhrobky a zbytky kamenných základů jesenických domků .

Nyní se údolí využívá k farmaření . Mluví se o možné obnově osady . Jsou lidé , kteří věří ve vzkříšení nového Adamova . Podle jejich představ by se zde měly postavit domy nezatěžující životní prostředí zcela v duchu ekologické architektury . Jejím průkopníkem je architekt a urbanista z Velké Británie Christopher Day . Tým nadšených lidí rozšířil i spoluautor Tančícího domu v Praze Vlado Milunič . Bude - li tento zajímavý projekt realizován , měl by Adamov navázat na to nejlepší ze své historie .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Adamov u Karlovic (osada) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)