Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Česká Lípa » letiště » Letiště Česká Lípa (letiště)

Letiště Česká Lípa (letiště) [2378]



Aeroklub Česká Lípa je občanským sdružením, jehož hlavním cílem a posláním je umožňovat svým členům provozování sportovní letecké činnosti, a to převážně ve dvou odbornostech:

  • létání na kluzácích
  • létání na motorových letadlech

    Létání na kluzácích, jinak řečeno také plachtění, se v našem aeroklubu věnuje necelá třicítka pilotů – plachtařů, od téměř začátečníků kteří si na pobyt a pohyb ve vzduchové hmotě teprve zvykají a za dohledu instruktorů aeroklubu se pilotnímu umění zvolna učí, přes pokročilejší, kteří dokáží za pomoci stoupavých vzdušných proudů kroužit nad krajinou celé hodiny, až po zkušené plachtaře - přeletáře, schopné během odpoledne uletět ve vhodném počasí vzdálenost i několika stovek kilometrů.
    Na motorových letadlech létá v našem aeroklubu 11 pilotů. Ti, kromě létání pro vlastní potěšení, letecké turistiky, létání akrobacie a soutěží v přesném létání (navigace), zajišťují pro aeroklub také aerovleky pro plachtaře, kdy se kluzák pomocí vlečného motorového letadla dostane do optimální výšky, aby mohl pokračovat ve vlastním bezmotorovém letu a také lety výsadkové, kdy se do žádané výše dostanou zase milovníci parašutismu.

    Aeroklub Česká Lípa je také držitelem oprávnění k provozování leteckých prací, kterými jsou zejména vyhlídkové lety, fotolety a vlekání reklamních transparentů.

    Na to všechno má náš aeroklub k dispozici pět kluzáků. Z toho dva dvoumístné L-13 Blaník, OK-3813 a OK-4833 a tři jednomístné typů rozdílných, a to L-33 OK-4408, VSO-10 OK-3514 a Standard Cirrus OK-4301. Jako vlečné letadlo nám v aeroklubu slouží náš vlastní Z-226 MS OK-KMP. Ostatní motorová letadla si pronajímáme především od naší zastřešující organizace, kterou je Aeroklub České republiky. Jde převážně o letadla značky Zlín Z-142, Z-43 a výsadkový L-60.

    Piloty aeroklubu můžete také zahlédnout za řízením mnoha dalších typů letadel i u jiných provozovatelů (a aeroklubů), počínaje třeba malou Cessnou, zapůjčenou v některé letecké škole třeba ke kondičnímu letu, a konče dopravním ATR-42 u ČSA.

    Při provádění vyhlídkových letů spolupracuje aeroklub s firmou SkyOffice JTN, která na našem letišti provozuje letoun Cessna 172 N.

    Flotilu letadel aeroklubu Česká Lípa doplňují ještě motorový kluzák L-13 SE a kluzák VT-116, jenž u nás provozují a hangárují jejich soukromí majitelé.

    Aeroklub Česká Lípa provádí svou leteckou činnost na vlastním letišti Česká Lípa – Lada. Jedná se o veřejné vnitrostátní letiště a Aeroklub Česká Lípa je současně i jeho provozovatelem. Ze slůvka veřejné je patrno, že letiště aeroklubu je ve své provozní době schopno poskytovat služby nejen pro vlastní potřebu Aeroklubu, ale i pro kohokoliv cizího, kdo má při svém turistickém, nebo obchodním letu potřebu navštívit město Česká Lípa, nebo jeho nejbližší okolí.

    Letiště aeroklubu si pro jeho polohu a také díky krásné krajině oblíbili plachtaři nejen z některých dalších českých aeroklubů, ale i z aeroklubů jiných států Evropy. Pravidelně se u nás pořádá letní soustředění pro zahraniční zájemce. V minulých letech to byli například plachtaři z Holandska a Německa, kteří v našem aeroklubu létají vždy několik týdnů o prázdninách. Již téměř pravidelné týdenní soustředění u nás pořádají parašutisté z Paraklubu Olymp Praha a Parateamu Česká Lípa.

    Pokud Vás toto kratičké seznámení s Aeroklubem Česká Lípa zaujalo, přijďte nebo přijeďte se k nám do aeroklubu podívat. Nemusíte hned letět. Stačí se třeba jen podívat. A když Vás nenadchnou letadla, tak posezení ve stínu bříz s ojedinělým výhledem do kraje určitě ano.

    A co Vám může náš aeroklub nabídnout?
  • Letecký výcvik
  • Vyhlídkové lety
  • Zprostředkování tandemových seskoků


    strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie




  • (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)