Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Adamov (obec) [23775]



Adamov ( Hory Malé ) je obec ležící v Jihočeském kraji v okrese České Budějovice .

První písemná zpráva pochází z roku 1601 . Obec leží v nadmořské výšce 478 metrů . na území obce žije 509 obyvatel .

Oblast dnešního Adamova byla obsazena horníky někdy v polovině 16. století . V katastru byly nejbohatší šachty na obsah čistého stříbra . Uvádí se , že původní název byl " Fleck des Ungnaden " a byl odvozen od jména štýrského šlechtice Ondřeje Ungnáda ze Sunecku , zástavního držitele hlubockého panství . Název osady se během let měnil na Ungnadov , Ungnadovské Hory , Klein Bergstadt , Malé Hory , Adamsstadt , Hory Malé . Nynější pojmenování se začíná vyskytovat až v 2. polovině 19. století .

6. února 1595 udělil císař Rudolf II. Adamovu městský znak a Adamov je nazýván horním městem - Bergstadt Adamstadt . Počátkem 17. století je město v majetku Malovců z Malovic . Za třicetileté války bylo město r. 1619 vypáleno císařskými vojsky . Dokládají to i kupní smlouvy z pozdější doby , hovořící výhradně o koupi spálenišť a Adamov s blízkým Rudolfovem a celým okolím zůstal nejméně pět let opuštěn . Kolem r. 1630 obsazují noví osadníci prázdné grunty a po třicetileté válce je Adamov uváděn jako městečko . V letech 1720 - 1733 byly provedeny pokusy o obnovu těžby rud . V 18. století ztratilo městečko své výsady a jeho význam klesal s úpadkem dolování .

V r. 1848 byl městys Adamov ve věcech obecní správy spojen s obcemi Hůrkami , Jivnem a Úlisným . Teprve r. 1922 se Adamov stává opět samostatným , avšak na úrovni obce . Počátkem roku 1976 bylo bývalé hornické město Adamov sloučeno s dalšími obcemi Hůry , Vráto , Dubičné , Libnič a Jelmo do střediskové obce města Rudolfova .

Nyní je samostatným městečkem .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Adamov (město) Blansko
obec, osada Adamov (obec) České Budějovice
obec, osada Adamov (osada) Trutnov
obec, osada Adamov (osada) Šumperk
obec, osada Adamov u Karlovic (osada) Bruntál
obec, osada Adamov (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)