Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » letiště » Letiště Brno - Slatina (letiště)

Letiště Brno - Slatina (letiště) [2377]



Aeroklub Brno - Slatina je občanské sdružení, sdružující aktivní i pasivní příznivce leteckého a parašutistického sportu, piloty a parašutisty - veterány a příslušníky R.A.F.

Činnost organizace zajišťují komise - pro vše, co se týká parašutismu, je kompetentní parakomise, pro vše spojené s létáním pak motorová komise.

Rada Aeroklubu Brno - Slatina zajišťuje koordinaci vnitřních a vnějších vztahů a řídí chod organizace mezi výročními členskými schůzemi.

K 1. 1. 2005 měl Aeroklub Brno – Slatina 298 členů. Z toho bylo 174 členů v odboru para, 92 členů v motorovém odboru a 32 členů v klubu R.A.F. Z celkového počtu je 199 aktivních sportovců (létajících nebo skákajících).

Po zrušení letiště Brno-Černovice (dne 30. 9. 2001) byly z důvodů budování průmyslové zóny přestěhovány naše letouny na letiště Brno-Tuřany. Na letišti v Tuřanech má náš aeroklub pronajatu jednu kancelář pro uložení dokumentace k letounům a pro přípravu letů. Na bývalém letišti v Černovicích má náš aeroklub od Magistrátu města Brna pronajatu provozní budovu, kterou využívá také ke klubové činnosti.

Na konci roku 2004 byly vojenské betonové úkryty letadel, tzv. úly, převedeny do majetku Jihomoravského kraje a spravuje je firma Letiště Brno, a.s. Tato změna se promítla v nutnosti přestěhování našich letadel do úlu číslo 5 s tím, že od 1. 1. 2005 musí náš aeroklub platit roční poplatek ve výši 150 tis. Kč. za hangárování v úlu. Pro výsadkový letoun An2 není na letišti v Tuřanech žádný dostatečně velký hangár a tak je letoun ukotven na volné ploše. Tento stav se negativně promítá především na životnosti plátěných potahů křídel.

Na činnost našeho aeroklubu se negativně projevuje prostorová roztříštěnost provozních, skladovacích a hangárovacích prostor. Absence vlastního zázemí vede také ke značným provozním nákladům, neboť jen v roce 2004 náš aeroklub platil za pronájmy a poplatky na letišti v Tuřanech 357.932,- Kč. Dalším negativním faktorem jsou narůstající bezpečností požadavky mezinárodního letiště a tím i narůstající problémy s povolováním vstupu a pohybem osob v areálu letiště. Jediným možným řešením, jak zachovat klubový život a dále neomezovat provoz, je urychlené dokončení výstavby našeho nového zázemí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)