Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » hrad, zámek, tvrz » Zřícenina hradu Boršengrýn - Úbočí (zřícenina hradu)

Zřícenina hradu Boršengrýn - Úbočí (zřícenina hradu) [23708]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: [alt] Borschengrün, Wirschengrün

Hrad založen v místech původní tvrze Amonsgryn okolo roku 1373 Borešem z Oseka. Roku 1452 jej získal Jindřich z Plavna, který vedl drobnou válku s chebskými měšťany. Boršengrýn byl v srpnu 1452 obležen, za pomoci děl dobyt a rozbořen.

V místech, kde stával hrad Boršengrýn, dnes najdeme jen náznaky hradních příkopů a valů. Stával na skalnatém ostrohu při jihozápadním kraji dnešní vsi Úbočí, nad pravým břehem Kynžvartského potoka. Přistup ke hradu býval po jižní šíjové straně, přerušené příkopem. Za hradem se rozkládalo podélné předhradí, ze kterého se dodnes zachovaly jen nepatrné stopy po hospodářských budovách.

Hrad dvojdílné dispozice. Ostrožna je rozdělena původně ve skále vylámaným hlubokým příkopem na J a S část, dnes tímto příkopem prochází silnice. Z pod hřbetem bývaly 2 rybníky, z nichž se dodnes dochoval jen J od silnice pod J předhradní částí, na místě S rybníka je louka. Předhradí na J části hřbetu bylo odděleno od okolí z J vnějším valem, příkopem a valem vnitřním, za nímž se soustředila zástavba, dodnes patrná v terénních reliktech a zbytcích zdiva. Vlastní nevelké jádro hradu bylo na S části hřbetu. Značnou část jeho plochy při J čele zaujímala čtverhranná obytná věž o délce strany ca 8 m. Na předhradí řídký smíšený les, na valu i křoviny, vnější val již v jehličnatém lese. Na ploše jádra loučka, po obvodu listnaté stromy


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)