Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » letiště » Letiště Jičín (letiště)

Letiště Jičín (letiště) [2370]



Říká se, že jičínské letišti patří mezi ta nejhezčí aeroklubová letiště v Čechách. Znalci dokonce tvrdí, že snese srovnání s velikostí podobnými sportovními letišti v rámci střední Evropy. Má výbornou polohu, dobré vybavení a družný kolektiv. Každý start zde provází nádherné zážitky z krajiny výjimečné krásy - Českého ráje.

Aviatičtí nadšenci z Jičína měli šťastnou ruku, když vybírali místo pro první leteckou produkci v okrese. Rozlehlé louky okolo potoka Poráku byly svědky "veřejného vzletu" (předchůdce nynějších leteckých poutí) již v roce 1911! Dne 15. října toho roku tu měl létat náš první aviatik ing Kašpar spolu se svým bratrancem Evženem Čihákem. Kašpar však při přeletu z Pardubic do Jičína havaroval, zranil se a poškodil letadlo. Ukázkové lety tedy předvedl pouze Čihák.

Se značným odstupem let přišlo další aviatické vystoupení na stejném místě. V roce 1934 zde Masarykova letecká liga uspořádala velký letecký den. Bylo to rok po Hitlrově uchopení moci. Tehdy měly všechny podobné akce značný politický dosah. V programu vystoupili nejlepší letci té doby. V Jičíně již pracovala skupina Masarykovy letecké ligy (plachtařský odbor). Létalo se na kluzácích na vojenském cvičišti pod Zebínem.

Další leteckou činnost v Jičíně zaznamenávají archivní doklady až po skončení druhé světové války. Byl založen aeroklub a přikročilo se k budování letiště na Poráku. Velkým leteckým dnem 14. září 1947 bylo letiště včetně hangárů předáno do provozu. Svým významem a rozsahem tento letecký svátek daleko přesáhl rámec jičínského okresu. V létech 1947 a 1948 disponovala letištěm také vojenská letecká akademie v Hradci Králové. Vojenské hangáry z té doby dosud stojí v prostoru skladů.

Členové aeroklubu Jičín pořádají každoročně "Den paměťníků" na který zvou svoje bývalé členy žijící doma i v zahraničí. Tím se daří upevňovat vztahy i mladších členů aeroklubu k jeho tradicím. V aeroklubu vyrostla řada vynikajících reprezentantů ČR v leteckých sportech. Ing Jiří Kobrle, vicemistr světa v letecké akrobacii je v současné době prezidentem Aeroklubu ČR. Marie Kyzivátová, mistryně Evropy v plachtění, Ing Jiří Jakeš, úřadující mistr světa v přesném létání a Ing Tomáš Suchánek, trojnásobný mistr světa v závěsném létání, jsou členy jičínského aeroklubu.

V areálu letiště Jičín vyrůstá i první letecké městečko v ČR. V zahraničí, zejména v USA, Španělsku a nově i v NSR jsou tyto letecké komunity populární. V USA jich je údajně již 500 v atraktivních letištních lokalitách. Aktivní letci, zejména senioři, kteří celý život věnovali aviatické profesi nebo holdovali leteckým sportům, se nemusí vzdávat svého koníčku ani v pokročilejším věku. Mohou si vystavět stálé nebo pouze rekreační bydlení přímo v areálu letiště, kde to nevadí provozu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)