Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Liberec » technická zajímavost » Orloj - Kryštofovo Údolí (orloj)

Orloj - Kryštofovo Údolí (orloj) [23683]



Duchovním otcem, návrhářem, stavitelem, investorem a údržbářem orloje je Martin Chaloupka, provozovatel sousedícího muzea betlémů. Nápad se zrodil kolem roku 2000. Dokončený funkční orloj se poprvé představil veřejnosti v sobotu 1. prosince 2007, zároveň s tradičním rozsvícením nedalekého Jírova betlému.

Podle wikipedie orloj (z latinského horologium) jsou mechanické hodiny se zvláštním mechanismem, které kromě času ukazují i polohu některých nebeských těles na obloze. Dnes si většinou orloj představujeme jako hodiny s pohyblivými postavami. Údolský orloj se skládá z dvaadvaceti figur. Dvě statické figury na nárožích znázorňují sv. Barboru vlevo jako patronku horníků (v údolí  byl založena 1528 hornická osada)  a sv. Kryštofa vpravo jako patrona obce. Ostatních osmnáct postav je pohyblivých – ponocný, který pravidelně zvedá trubku a kolem něj obíhá pejsek. Pak se spustí nejdůležitější činnost na vsi: krmení a napájení dobytka (krávy, slepice a husy). Následuje regulérní oběh dvanácti apoštolů jak jej známe z pražského orloje. Na závěr se odzvoní časové znamení. Každá figura má také svého patrona – např.: Ing. Jiřího Kittnera primátora města Liberec, Ing. Ondřeje Červinku náměstka primátora města Liberec, paní Jiřinu Bohdalovou, pana Martina Dejdara, pana Jiřího Lábuse, paní Marcelu Augustovou, z Chrastavy podnikatele pana Dana Lieskovského a další. Na uskutečnění tohoto skvělého nápadu bylo třeba dát dohromady partu nadšených a zručných odborníků: figury jsou dílem řezbáře Václava Plechatého; mechanika Jiřího Otmara; umělecká kovařina Jana Nikedaye; elektrika Ing. Lamberta Medřického a zámečnické práce firmy BUDY z Machnína.

Nápad na využití někdejší trafostanice dostal Martin Chaloupka asi před sedmi lety. "Přišel jsem na zastupitelstvo a řekl, že bych si tam dokázal představit orloj. Tahák pro turisty, první vesnický orloj v republice. Lidi pochybovali, zda je to dobrý nápad, ale právě to mě hnalo," líčí počátky. Pak chátrající trafostanici koupil a začal jednat s jabloneckým konstruktérem Jiřím Otomarem o mechanickém pohonu. "Když navrhl soustavu kol, řetězů a řemenů, poháněných elektromotorem, abychom se tak vyhnuli elektronice a poruchám, oslovil jsem zámečnickou firmu otce a syna Budákových. ,Máš bláznivý nápady, ale víme, že je dotáhneš do konce, takže za práci ani za materiál nebudeme nic chtít!' řekli. To mě potěšili."  

A tak se v září roku 2006 konečně podařilo získat stavební a další nezbytná povolení, aby se z bývalé trafostanice stal orloj. Nejprve byl uveden do pohybu v květnu 2007 ponocný se svým psem. Potom následovalo v červenci osazení dvanácti apoštolů, které si již předtím mohli zájemci prohlédnout na stálé výstavě betlémů v hostinci U Kryštofa. Koncem roku byla osazena také spodní deska, zatím bez pohyblivých částí. Na jaře 2008 získal orloj dotaci z krajského úřadu, ze které byl uhrazen odbíjecí stroj se dvěma zvony. Nejprve byly zkušebně odbíjeny čtvrtě a celé hodiny jen jedním zvonem uvnitř stavby, ale od 7. července jsou oba zvony instalovány vně, pod okny procházejících apoštolů. Přes léto se Martinovi Chaloupkovi podařilo zprovoznit pumpování vody na spodním reliéfu a díky sponzorům také stavbu zastřešit stanovou střechou. Nakonec byl v září doplněn reliéf slunečních hodin na jižní fasádě. Slavnostní spuštění kompletního díla bude v sobotu 20. září 2008 v 18:20. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)