Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » letiště » Letiště Hořice v Podkrkonoší (letiště)

Letiště Hořice v Podkrkonoší (letiště) [2368]



Z popudu Osvětového sboru a místní Jednoty legionářů v Hořicích byla v roce 1926 založena odbočka Masarykovy letecké ligy (MLL). Ta se předvedla na veřejnosti ještě téhož roku uspořádáním leteckého dne na polích u obce Jeřice. Letecký den byl uskutečněn na polnostech velkostatkáře pana Voženílka, v blízkosti dnešní zastávky České dráhy. Letecké vystoupení zajistili vojenští piloti tehdejšího 1. leteckého pluku, přesněji jeho 2. letky. V programu byla předvedena letadla: pozorovací A-12, stíhací B-21, dolnokřídlý jednoplošník BH-10 a noční bombardovací Brequet XIV. Letouny předváděli piloti pplk.Skála, pplk.Smetana, kpt.Moravec, por.Okrouhlecký a npor.Kolář.

Tento podnik přinesl do práce mladé pobočky MLL chuť, podíl na zisku z leteckého dne byl vítaným přínosem pro její další činnost. V několika dalších letech se činnost Hořické pobočky MLL omezovala pouze na schůze. Rozvíření poklidné hladiny zanesla mezi usedlé funkcionáře aktivita mladých modelářů. Ti pořádali kurzy stavby leteckých modelů, výstavy i první samostatné modelářské soutěže. Velkou akcí roku 1936, kterou byla hořická pobočka MLL pověřena, byl letní modelářský tábor v mezihořském údolí u Ostroměře. Tábor byl řízen zkušenými modeláři z pražského ústředí MLL. Mezi jinými i tehdejším vysokoškolákem Josefem Hoškem (později vynikající odborník v oboru aerodynamiky vysokých rychlostí Dr.Ing.Josef Hošek DrSc.)

V roce 1936 byli hořičtí pověřeni uspořádáním celostátní modelářské soutěže. Zároveň se samozřejmě zůčastnili i jako soutěžící. Z našich se umístil na 2.místě Járo Kraus, 18. byl Pravoslav Dušek a 22. Radimír Neuman. Nejvýznamnější ovšem bylo, že se roku 1936 začalo opravdu létat. Byl založen nový - plachtařský odbor. Byl rovněž zakoupen starší kluzák Zlín- V. Po slavnostním křtu kluzáku, který proběhl 16.listopadu 1936 v Hořicích na náměstí a při němž dostal kluzák jméno "Zvičina", byl jeho první start, za hojné účasti předních hořických občanů, proveden u obce Červená Třemešná. První start provedl Václav Macák (později dlouholetý předseda aeroklubu, jinak učitel v Hořicích), který byl odbočkou MLL vyslán v roce 1935 do Hradce Králové a v roce 1936 na Ranou u Loun, kde se naučil létat. Od této doby začíná žít letectví v Hořicích plnokrevným životem, byť ve skromných podmínkách. Modeláři rozšiřují řady zájemců o letectví mezi školní mládeží a připravují tak budoucí vážné uchazeče o plachtařský výcvik.

V roce 1937 rozšiřují plachtaři svůj letecký park o tentokrát nový kluzák "Skaut standart". Se svým leteckým provozem se přemisťují na vrch Byšička u Lázní Bělohradu. Jejich počet se rozrostl. Svépomocí zlepšili i své materiální vybavení o transportní vůz, podvozek na transport kluzáků zpět na místo startu a.j..


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)