Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » hotel, hostel » Alchymist Grand Hotel & Spa - Praha 1 (hotel)

Alchymist Grand Hotel & Spa - Praha 1 (hotel) [23458]


Popis | Cestovní deník | Kontakty | Mapa | Ceník | Fotogalerie | Recenze | Propagace | Upravit text | Objednat ubytování
    (přímý kontakt na provozovatele)

46

Historie "Domu u Ježíška", historická budova, která je nyní hotel Alchymist Grand Hotel & Spa

Stavební pozemek, na kterém dnes stojí Dům u Ježíška stejně tak, jako ostatní okolní budovy, byl k tomuto účelu předem přidělený i určený a nachází se na místě původních místních zahrad. V posledních desetiletí šestnáctého století byl tento pozemek za přísného dohledu významného stavitele Oldřicha Avostalise připraven k výstavbě.

Na přání reprezentantů malostranských obyvatel zde Avostalise navrhl dvě nové ulice, dnešní Břetislavovu a Vlašskou ulici, a dále se pak osobně podílel na výstavbě dalších osmnácti nových domů. Ke konci svého života v letech 1592 - 1593 ještě vedl celkovou rekonstrukci Augustiánského kláštera při Kostele svatého Tomáše na Malé Straně. Když 10. května roku 1597 zemřel, byl zde i pochován.

Nejstarší zachovalou původní částí Domu u Ježíška na Malé Straně je zadní část stavby, přímo u nádvoří vybudovaném po roku 1591 s fasádou do dvora. Základy a spodní část této originální budovy, stejně tak jako obvodové zdivo, které je vyztužené ocelovými pruty, by mohly být pozůstatkem nejstaršího přemyslovského opevnění vůbec, toto opevnění na Malé Straně je datováno rokem 1257.

Tato část stavby, která později prodělala barokní úpravy, je naprosto úžasně zdobená mezi okny ve druhém patře dokonale zachovalým a dobře restaurovaným polychromním reliéfem plastiky Pany Marie Loretánské. Domnívá se, a některé prameny to dokonce uvádějí, že autorem této plastiky je známý sochař a malíř Ludvík Kohl.

První písemná zmínka a další informace o dnešním Domu u Ježíška se datují do roku 1548, to znamená, ještě do doby dávno před tím, než byly shora zmiňované pozemky k tomuto účelu přiděleny a určeny. Je naprosto jasné, že v té době musela budova vypadat naprosto odlišně a její půdorysný plán byl mnohem skromnější. Majitelem tehdejší budovy byl Ruprecht Haugvic z Haugvic, který byl v té době velmi zadlužený a byl tak okolnostmi donucený převést vlastnictví této budovy do majetku nového majitele Jiříka Zejdlic z Šenfeldu. Jeho tři vnuci, Jindřich, Jiří a Ladislav pak tuto budovu prodali malostranské obci, která zároveň odkoupila i přilehlou budovu měšťanského domu U Zlaté váhy, dům číslo popisné 364. Z hlediska malostranské obce se mělo v té době za to, že to je ten pravý a významný krok, který dopomůže k dalšímu rozvoji této části města.

V roce 1596 tuto budovu koupil Kašpar Bytessky a pouze o rok později ji prodal císařskému poradci Kryštofu Fictum z Fictum. Další změny v majetkovém vlastnictví této budovy nastaly v roce 1606, když ji koupil stavitel Horacio Fontain de Brussat. Ten ji později v roce 1636 daroval svému synovci jménem Rajchart de Bois, který se tak stal malostranským měšťanem a byl krejčím francouzského původu. Rajchart de Bois budovu poté nazval U Města Paříže. Důvod k tomu byl prostý, pravděpodobně chtěl upozornit na svůj francouzský původ. V roce 1685 se budova stala majetkem Petra Finka z Finkental. Za jeho vlastnictví stejně tak, jako i po jeho smrti, kdy budovu vlastnila jeho ovdověla žena Rozálie, došlo k důkladné rekonstrukci v barokním stylu, a tak vlastně získala tato budova svoji nynější podobu.

Budova se nachází u vrchní části ulice Tržiště a proslavila se také tím, že v ní žil po svém příjezdu do Prahy v letech 1823 až 1825 mladý František Palacký. V devatenáctém století byl z balkonu v průčelí domu zavěšen obraz Pražského Ježíška a obyvatelé Malé Strany poté začali domu říkat Dům u Ježíška. Toto jméno budovy se velmi rychle rozšířilo, vžilo do podvědomí lidí a tento název mu zůstal dodnes. Jméno budovy také posílila skutečnost, že velmi zbožňovaná a věhlasně uctívaná vosková soška Pražského Jezulátka je umístěna na svém vlastním oltáři v nedalekém Karmelitánském Chrámu Panny Marie Vítězné. V roce 1988 byla zahájena po důkladné předchozí přípravě extensivní obnova a stavební úpravy v celé této městské lokalitě zejména v ulicích Nerudova, Tržiště a Vlašská, kterým se společně říká Jánský vršek. Samotný Dům u Ježíška je ovšem spojován i s mnoha více či méně krásnými legendami. Jedna z nich například vypráví o tom, že v těchto místech svého času býval i ženský klášter a jedna z řádových sester vážně porušila a znesvětila klášterní řád. Přestože tato legenda přímo nespecifikuje její poklesek, můžeme se domnívat, že se u ní jednalo o porušení nedodržení daného slibu celibátu, protože trest, který ji čekal byl obvykle za tento přestupek udělován - byla zazděna zaživa. Legenda dále uvádí, že její nešťastný duch zde od té doby bloudí a zjevuje se vždy kolem půlnoci. Tato legenda dále navrhuje určité řešení - duch řádová sestry bude osvobozen pouze tehdy, když dům vybudovaný na původním místě ženského kláštera bude zbourán a ostatky řádové sestry budou jak se patří důstojně pohřbeny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)