Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » muzeum, galerie » Městské muzeum Mariánské Lázně (muzeum)

Městské muzeum Mariánské Lázně (muzeum) [2327]



Muzeum je umístěno v nejstarším domě historické části města, charakteristického empírovým průčelím obraceným na slunnou jižní stranu. Jedná se o významnou stavební památku z počátku 19. století a je poslední zachovanou ukázkou podoby města v době jeho vzniku. Dům byl postaven r. 1818 jako penzion pro lázeňské hosty "Zlatý hrozen". V r. 1823 v něm bydlel Johann Wolfgang Goethe, jehož návštěvu připomíná reliéfní bronzová pamětní deska (nad klenutým vchodem) a nově otevřená přepracovaná a doplněná expozice v 1. patře budovy.

Muzeum, založené již v roce 1887, je v této budově od roku 1953. Byly zde soustředěny regionální muzejní sbírky Mariánskolázeňska. V letech 1975 - 1979 byla provedena rekonstrukce objektu a na místě dvorního traktu postavena patrová přístavba pro expozice muzea s promítacím a přednáškovým sálem. Další rekonstrukce historického objektu proběhla v l. 1998 - 1999.

Expozice muzea dále doplňuje expozice v přírodě "Geologický park", vytvořené na ploše téměř 10 ha v těsném sousedství budovy muzea.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)