Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Strašnické divadlo - Praha 6 (divadlo)

Strašnické divadlo - Praha 6 (divadlo) [2272]



Budova divadla vznikla na sídlišti Solidarita a podle něj dostala také jméno. Divadlo bylo dostavěno v roce 1961 a na jeho vzhledu se podepsaly tehdejší trendy socialistické architektury, jejímž snad nejviditelnějším znakem je dodnes zachovaná skupinová figurativní plastika nad vchodem. Solidarita se stala místem určeným především „místní“ kultuře – konala se zde představení pro školy, zkoušeli a vystupovali zde amatérští divadelníci a také tu sídlil propagační útvar kulturního domu.

Nejslavnější období budova zažila v době, kdy tu působilo Divadlo Járy Cimrmana. Tehdy do Strašnic proudily davy diváků a sál pro 250 diváků byl permanentně vyprodán. Během této doby se divadlo také stalo kulisou pro film Nejistá sezona. V roce 1992 ale cimrmanovská společnost změnila působiště a v příštím roce skončil svou působnost Obvodní kulturní dům a vzniklo Divadlo Solidarita, samostatná příspěvková organizace pro poskytování kulturních služeb.

V létě 2004 vyhrálo výběrové řízení na provozování budovy Divadla Solidarita občanské sdružení Divadlo Company.cz, které od začátku následujícího kalendářního roku začalo divákům (nejen) z Prahy 10 nabízet pestrý výběr kulturních akcí. Zachovalo tradici pohádkových představení pro děti, která se zde hrají ve všední dny dopoledne a v neděli po obědě, další část programu tvoří hostování nejrůznějších hudebníků i tanečníků a také filmové večery. To, co by ale mělo dělat divadlo divadlem, jsou vlastní inscenace Divadla Company.cz. Během prvních dvou sezon na zdejší scéně uvedla např. Bílou vránu argentinského autora Eduardo Rovnera, dramatizaci Meyrinkova románu Golem či Mozartovo Requiem a otevřelo novou komorní scénu o kapacitě cca 3O diváků, jejíž pojmenování na Auerbachův sklep bylo inspirováno první inscenací, která zde měla premiéru, Goethovým Faustem.

V roce 2006 se budova přejmenovala na Strašnické divadlo. Nový název, spojený s místem působení divadla, lépe vystihuje příslušnost k dané lokalitě. Cílem Divadla Company.cz je, aby se Strašnické divadlo v co nejbližší době stalo důležitým novým bodem na pražské kulturní mapě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)