Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » Divadlo Rokoko - Praha 1 (divadlo)

Divadlo Rokoko - Praha 1 (divadlo) [2257]



Podzemní prostory na okraji pasáže Lucerna byly divadelně zabydleny již v letech 1915-1916, kdy tu začal působit Kabaret Rokoko. Jeho prvním ředitelem byl Karel Hašler. Tehdejší varietní repertoár sestával ze skládanky šansonů, skečů a parodickým výstupů.
V roce 1916 převzal vedení E. Bass, tehdy se tu poprvé objevili členové Červené sedmy V roce 1918 se uměleckým ředitelem stal O. Hanuš. Po odchodu Longenovy Červené sedmy tu byl uváděn v letech 1920 - 22 mezinárodní program, ale podnik neprosperoval. Takže v roce 1923 majitel domu sepsal smlouvu s Vlastou Burianem. Ten však už v roce 1925 odešel, aby si vytvořil své vlastní divadlo.

V meziválečné éře si na scéně Rokoka zahrála valná většina tehdy známých komiků, ve vedení se vystřídali K. Hašler, J. Kohout a F. Futurista. Od poloviny 30. let už Rokoko nedisponovalo vlastním souborem. V sezoně 1935/36 tu krátce našlo útočiště Spoutané divadlo.

Na kabaretní tradici se rozhodl v 50. letech navázat Darek Vostřel, který od sezóny 1957/58 čtrnáct let vedl divadlo a společně s J. Šaškem tvořil hlavní komickou dvojici. Kuriozitou je, že soubor, který zde v této době působil, vzešel původně z Ústředního vojenského souboru letectva Vítězná křídla.
V 60. letech se soubor výrazněji orientoval na hudebně-dramatický žánr a konkuroval tehdy populárnímu Semaforu. Rokokem v té době prošly téměř všechny začínající hvězdy pop-music jako M. Kubišová, H. Vondráčková, V. Neckář, J. Zelenková, P. Filipovská či skupina Olympic. V repertoáru se střídaly kabaretní skládačky a pokusy o celovečerní dramatický tvar (např. proslavené Rokokokoktejly) a také recitály zpěváků.
V letech 1970-72 stál v čele J. Bednář a v letech 1972-74 V. Vodička. Repertoár se později zaměřil téměř výhradně na recitály herců a zpěváků.

Administrativně byl soubor zrušen k 30. 6. 1974 a v roce 1975 přešlo Rokoko do svazku Městských divadel pražských. V této době tu našlo útočiště např. Kreslené divadlo F. Kratochvíla a také baletní skupina P. Šmoka, později Pražský komorní balet (1975-79).

V letech 1991-93 v prostorách Rokoka hrál Divadelní spolek Kašpar pod vedením J. Špalka (uvedl mj. slavnou inscenaci hry D. Fischerové Hodina mezi psem a vlkem), po dvou letech se skupina rozštěpila, část lidí odešla do tehdejšího Divadla K, část tvůrců do nového Divadla v Celetné. V sezoně 1993/94 sem nastoupil kolektiv ústeckého Činoherního studia pod vedením P. Poledňáka, s režiséry J. Kališovou, M. Pavlíkem a Z. Potužilem.
1995 převzal vedení divadla Z. Potužil, který zde působil společně s režiséry J. Kališovou a Ondřejem Zajícem. Repertoár divadla se v té době orientoval především na mladé publikum, dramaturgická linie se soustřeďovala na generační střety, mladistvá vzdor, revolta v nejrůznějších historických obdobích. V té době se součástí hracích prostor stal také bar Pruhovaná zebra. Z divadla postupně odešli J. Kališová a O. Zajíc, nicméně některé hry z tohoto období jsou dosud na repertoáru.
Pouhou sezonu v divadle působila skupina T. Svobody a T. Zielinského, kteří se soustředili na aktualizace klasických her (např. antická trilogie).
Od roku 2005 se s nástupem Ondřeje Zajíce na místo ředitele stávají Divadlo Rokoko a Divadlo ABC opět společným subjektem, jak tomu bylo v dobách největší slávy divadla - jediným souborem, působícím na dvou scénách.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)